11 mei – Eerste Dag van de IJsheiligen


 
Voor de tuinliefhebbers onder ons een belangrijke dag, want als de laatste dag van IJsheiligen is geweest dan kun je met een gerust hart gaan planten in de volle grond. Dus aankomend weekend naar de tuincentra om nieuw plantjes te kopen.
Waarom na IJsheiligen? Omdat na IJsheiligen de kans op nachtvorst sterk af neemt. Nog even wachten tot en met 14 mei en dan mag je los.

Wie zijn dan die IJsheiligen:

In veel religies is 3 een heilig getal en daarom worden vaak alleen Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius als de IJsheiligen genoemd. Soms wordt Sint Bonifatius in gewisseld voor Sint Mamertus, ligt er aan in welk land je bent.
Ik noem geen 3, geen 4 maar 5 IJsheiligen want we hebben ook nog Sophia van Rome. Haar naamdag geldt vooral in Zuid-Duitsland als de dag om tuinplanten te planten en om de bloembakken op en aan de balkons te vullen,

St. Mamertus ( 11 mei )
St. Pancratius ( 12 mei )
St. Servatius ( 13 mei )
St. Bonifatius ( 14 mei )
Sophia van Rome ( 15 mei )

Sint Mamertus
Zijn sterfdag, 11 mei 475, wordt als zijn gedenkdag gezien. Hij werd in 461 tot bisschop van zijn geboortestad Vienne gekozen en wordt gezien als heilige in de christelijke kerk. Hij was zeg maar de uitvinder van de Kruisprocessie, een bidprocessie waar men bid voor goddelijke hulp en afwending van rampen.
Hij is Patroonheilige van de herders en de brandweer.
Je roept Sint Mamertus aan bij droogte, koortsaanvallen, en bij ziekten van de borst.

Sint Pancratius
Is slechts 14 jaar geworden, hij stierf op 12 mei 304 omdat hij christenen hielp in een tijd dat men probeerde het christendom volledig te vernietigen. Pancratius kreeg uiteindelijke de doodstraf omdat hij niet wilde offeren aan de Romeinse Goden en daarmee liet zien dat hij afstand nam van het christelijk geloof.
De schedel van Pancratius wordt als een kostbaar reliek bewaard in de St.-Jan van Lateranen.
Pancratius is patroon tegen meineed, hoofdpijn en krampen. Patroon van o.a. jonge aanplant en bloesem.

Sint Servatius
Is gestorven op 12 mei 384 en was de laatste bisschop van Tongeren en de eerste bisschop van Maastricht en van de Nederlanden. Zijn naamdag is op 13 mei. Servaas is de beschermheilige van de sloten- en meubelmakers, verlamden, schutspatroon van de steden Maastricht, Goslar, Limburg/Lahn, Quedlinburg en het bisdom Worms.
Hij wordt aangeroepen bij rugpijn, reuma, koorts, voetziektes, doodsangst, neten en luizen, muizen- en rattenplagen en bij heftige vrieskou. Ook is hij Patroonheilige van kinder – en oogziekten.

Sint Bonifatius
Was een Romeinse burger die werd gevangengezet en gefolterd. Hij stierf op 14 mei 307 doordat hij in de gloeiende pek was gegooid. Over zijn leven is weinig bekend maar wat we wel weten is dat hij openlijk tot het christendom overging, dat was uit protest tegen de christenvervolging onder keizer Diocletianus.
Zijn lichamelijk resten liggen in de basiliek van Santi Bonifacio e Alessio te Rome.
Vanaf 1969 is zijn verering niet meer verplicht.

Sophie van Rome
Ook Sophia werd slachtoffer van de christenvervolging van keizer Diocletianus en stierf in het jaar 304.
Sophia wordt vaak afgebeeld met haar drie dochters Geloof, Hoop en Liefde.
Is de beschermheilige tegen nachtvorst en wordt daarom ook wel koude Sophie genoemd.

Ik kan niet wachten om weer lekker de tuin in te duiken! 🙂
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.