6 oktober – Wereld CP Dag | Grootouderdag | Wereldmissiedag van de Kinderen | World Communion Sunday

Wereld CP Dag

De afkorting CP staat voor Cerebrale Parese, en dat betekent letterlijk hersenverlamming. Wereldwijd gezien is Cerebrale Parese (CP) de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen. Het gebeurt nog steeds dat mensen met CP geen toegang hebben tot de juiste verzorging, therapieën, behandelingen en ondersteuning. Gelukkig is dat in Nederland wel beter geregeld. De visie van World Cerebral Palsy Day is ervoor te zorgen dat iedereen met CP dezelfde rechten, toegang en kansen heeft als iedereen. Wil je weten hoe je deze dag viert? Klik hier.

De vereniging in Nederland voor mensen met CP is BOSK. Op hun website vind je volop ervaringskennis om je verder te helpen met alles wat op je pad komt als je een kind hebt dat CP heeft of voor volwassen met CP.

Maar wat is Cerebrale Parese?

De letterlijke vertaling dekt de lading niet. Cerebrale Parese, ook wel cerebrale palsy of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis welke gekenmerkt wordt door onder andere communicatieve stoornissen en motorische stoornissen (onder andere spasme en krampachtig bewegen). Een intellectuele achterstand en epileptische aanvallen komen eveneens dikwijls voor.

Welke delen van het lichaam worden aangetast, de ernst en combinatie van symptomen kunnen voor ieder persoon anders zijn. De één kan bijvoorbeeld een zwakte in één hand hebben en taken als schrijven of strikken van veters moeilijk vinden. Terwijl een andere 24 uur per dag hulp nodig heeft.

Grootouderdag

Het kan niet op voor onze (over)grootouders, maar liefst tweemaal per jaar een Grootouderdag.Internationale Grootouderdag wordt in Nederland en het Verenigd Koninkrijk op de 1e zondag in oktober gevierd en in Duitsland op de 2e zondag. Festa dei Nonni is in Italië en Spanje altijd op 2 oktober. De Nationale Opa en Oma dag valt op 4 juni.

Eigenlijk moeten we iedere dag onze (over)grootouders in het zonnetje of de bloemen zetten en niet omdat de Felini foundation, de Nederlandse groothandel in bloemkwekerijproducten (VGB) en allerlei bedrijven en organisaties ons aansporen om de “unieke band tussen grootouders en kleinkinderen” te vieren met een bosje bloemen.

Wereldmissiedag van de Kinderen

Sinds 1950 wordt op de eerste zondag van oktober in de katholieke kerk Wereldmissiedag van de Kinderen gevierd. Overal ter wereld gaan kinderen andere kinderen helpen. Dat doen ze door bijvoorbeeld een beetje van hun zakgeld opzij te leggen en in het spaarzakje van Missio te doen.

Missio is de organisatie van de katholieke kerk die gelovige mensen in arme landen helpt. Elk jaar staat een ander land centraal. En dit jaar is dat: Noordoost-India

86e editie World Communion Sunday

In de jaren ’30 was het niet allemaal rozengeur en maneschijn; dit waren de jaren van de Grote Depressie, de jaren dat het nazisme en fascisme spook door Europa waarde en de hele wereld bedreigde. De jaren dat mensen met angst en beven de toekomst tegemoet zagen. Juist in die onzekere periode (1933) kwam ene dr. Kerr, predikant in de Presbyteriaanse Kerk, met het idee voor een World Communion Sunday want per slot van rekening zien velen het geloof als de reddingsboei waaraan zich vast kunnen klampen in onzekere tijden.

In het begin verspreidde het concept van World Communion Sunday zich maar langzaam, mensen besteden er niet veel aandacht aan. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg World Communion Sunday meer aandacht. In een wereld die in brand staat zoeken mensen geruststelling en troost en dat vinden zij bij elkaar en in het geloof.

Deel dit bericht