19 februari – Chinees Nieuwjaar – Kung Hei Fat Choy!

 

Chinees Nieuwjaar festiviteiten

De één zegt dat dit het Jaar van het Schaap is, andere zeggen weer het Jaar van de Geit of het Jaar van de Ram. Ik houd het op het jaar van het Schaap vanwege de hoge aaibaarheidsfactor. Schapen zijn de meest vriendelijke, gracieuze en romantische dieren van de Chinese dierenriem. Het zijn artistieke dieren, ze gaan voor verfijning en hebben een goede smaak.

Chinees Nieuwjaar wordt natuurlijk ook groots gevierd  in Nederland. In onder meer Amsterdam en Den Haag worden diverse festiviteiten georganiseerd. Helaas gaat de Chinees Nieuwjaar viering in Rotterdam niet door wegens geldgebrek. In Den Haag wordt op zaterdag 21 februari het Chinees Nieuwjaar groots gevierd, het is de hele dag feest bij het stadhuis en in China Town.
Amsterdam begint dit jaar de viering op 20 februari met feestelijkheden op de Dam en op zaterdag 21 februari start om 12.00 de nieuwjaarsviering met de traditionele leeuwendans bij de boeddhistische tempel op de Zeedijk.

In Burgers’ Zoo in Arnhem  kun je het lichtevenement China Light tot en met 1 maart zien en omdat het vandaag Chinees Nieuwjaar is opent een kleurrijke traditionele leeuwendans om 18.00 uur China Light.

Wanneer kwamen de eerste Chinezen naar Nederland

Sinds eind 19e eeuw begin 20e eeuw kwamen de eerste Chinezen naar Nederland maar 1911 wordt feitelijk gezien als het jaar waarin de eerste generatie Chinezen zich vestigden in Nederland.
Omdat er in 1911 een grote staking was in de havens van Amsterdams en Katenderecht, Rotterdam, besloten een aantal Nederlandse Rederijen om massaal de goedkope Chinezen arbeidskrachten naar Nederland te halen om de staking te breken. Na de staking bleven ze in dienst voor het meest zware en ongezonde werk voor minder loon dan hun Nederlandse collega’s, daardoor en doordat veel Nederlanders hun baan verloren door de Chinezen concurrentie waren de Chinezen niet populair en werden ze het “Gele Gevaar” genoemd.

Hoeveel Chinezen er nu wonen in Nederland is moeilijk te bepalen; want bijvoorbeeld Surinaamse Chinezen staan geregistreerd als Surinamers en er verblijven ook veel illegale Chinezen in Nederland waarvan het precieze aantal niet te bepalen is. Uitgaande van een schatting van het CBS in 2011 waren er toen 80.000 Chinese Nederlanders.

Deel dit bericht