Op Witte Donderdag The Passion
Het is in ons Nederland al 11 jaar een traditie dat we op Witte Donderdag naar de The Passion kunnen kijken. The Passion wordt zoals altijd live uitgezonden, dit jaar vanuit Roermond. Wie zijn de hoofdrolspelers? Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria. De Verteller is Humberto Tan. Leo Alkemade en Tygo Gernandt vertolken de rollen Petrus en Pilatus. Rob Dekay is Judas en Anita Witzier is de verslaggever van dienst. Zij brengt verhalen uit het hele land onder onze aandacht en doet verslag van de virtuele processie. Het thema is dit jaar: “Ik ben er voor jou”.
Hoezo op Witte Donderdag de Paasmaaltijd?
Ik, als leek, dacht dat de Paasmaaltijd direct verband hield met Eerste Paasdag. Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. De Paasmaaltijd houdt direct verband met het joodse Pesach. Met Pesach wordt de Exodus herdacht, de uittocht van de Israëlieten uit het oude Egypte onder leiding van Mozes. Mijn voormalige buurman uit mijn voormalige woonplaats Nieuwegein, de theoloog, legt uit dat God de opdracht gaf om op de vooravond van de uittocht een maaltijd te breiden die snel en makkelijk te maken was en die staand gegeten moest worden. Waarom staand? Men moest snel kunnen vluchten. De maaltijd bestond uit matzes en uit het eten van een vooraf geslacht lam, zo is het Pesachmaal ontstaan.
Dus op Witte Donderdag wordt herdacht dat Jezus en zijn leerlingen aan de vooravond van zijn kruisiging de Pesachmaaltijd nuttigden, het laatste Avondmaal.
Wat is precies voetwassing?
De wegen waren stoffig en onverhard in het vroegere Palestina en omdat men sandalen droeg werden de voeten vies van al het stof. Als je dan ergens op bezoek kwam was het een teken van gastvrijheid dat je een kommetje met water kreeg om je voeten te wassen. Had je slaven dan deden die dat, maar nooit de heer des huizes want dat werd weer gezien als vernedering. Je kunt je dan ook wel de verbazing van de leerlingen van Jezus voorstellen toen hij hun voeten ging wassen. Terwijl Jezus de voeten waste zei hij: “Wie de grootste wilt zijn, die moet de minste worden”.
Dag van de Grap
Het is 31 maart 1572 en de Spaanse overheersing is een aantal jaren aan de gang. Het stadje Brielle (Den Briel) wordt belegerd door een koninklijk Spaans garnizoen van landvoogd Alva. Op 1 April staan de watergeuzen voor de Noordpoort in Den Briel en roepen : “in naam van Oranje, doe open die poort”. De poort werd niet open gedaan en de watergeuzen besloten de poort te bestormen, de Spaanse soldaten die daar gelegerd waren werden verslagen. En zo werd Den Briel bevrijd.
Op 1 april verloor Alva zijn Bril
De landvoogd Alva vond dit niet noemenswaardig maar met de kennis van nu was dat zijn grootste fout. Want na de bevrijding van Den Briel kwam de bevolking in andere steden ook in opstand en de één na de ander stad werd bevrijd. Daarom wordt door velen de inname van Den Briel ook gezien als het echte begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ik weet niet of je ooit van de uitdrukking “op 1 april verloor Alva zijn Bril ( Den Briel )” hebt gehoord? Nu weet je in ieder geval waar dat vandaan komt.