Nationale Mosterddag
Het zou logisch zijn als ik op Nationale Mosterddag het over mosterd heb. Maar voordat ik van wal steek moet ik wel even melden dat deze Nationale Mosterddag niet een Nederlandse nationale dag is. Terwijl mijn inziens Nederland toch echt wel haar eigen Mosterddag verdiend. Want wist jij dat in Nederland omstreeks de 13e eeuw bij sommige plechtigheden al mosterd werd gebruikt? Of dat er globaal genomen tussen1850 en 1925 in Nederland mosterdzaad werd verbouwd? Afijn, wil je meer weten over de geschiedenis van mosterd en hoe mosterd wordt gemaakt dan kan ik je van harte het Mosterdmuseum in Doesburg aanbevelen.
Spreekwoorden waar in mosterd voor komt
- dat is mosterd na de maaltijd (→ dat komt op een moment dat het geen nut meer heeft)
- weten waar Abraham de mosterd haalt (→ goed op de hoogte zijn, of weten hoe iets in elkaar steekt)
- iemand door de mosterd halen (→ iemand op duidelijke wijze vertellen wat diegene fout heeft gedaan)
- mosterd na de maaltijd (→ een oplossing die te laat komt)
- ook van de mosterd eten (→ veel geld aan iets verliezen)
- zo sterk als mosterd waar de kracht van af is (→ slap, zonder inhoud)
- beter ham zonder mosterd dan mosterd zonder ham (→ soms moet je een keuze tussen twee kwaden maken)
- iemand tot mosterd slaan (→ iemand tot moes slaan)
- één steen kan geen mosterd malen (→ als je niet reageert op de agressieve woorden van een ander, ontstaat er ook geen ruzie)
- een mosterdzaadje wordt weldra een grote boom (→ kleine kinderen worden snel volwassen)
- dat past als een himphamp op een mosterdmolen (→ dat hoort niet bij elkaar)
- dat ruikt naar de mosterd (→ dat is van heidenen / dat is erg duur)
- hij is zo fijn als gemalen mosterd (→ hij is erg preuts)
- kiek is geen mosterdzaad, maar de bloei is gelijk (→ niet alles is, zoals je op het eerste gezicht denkt)
- waar haalde Bartel de mosterd? (→ met deze zin snijdt men een verder gesprek af) lachen als een hond die mosterd heeft gegeten (→ hij lacht voor de vorm mee, maar vindt het niet echt leuk)
- ergens mosterd aan eten (→ ergens geld op toegeven / aan tekort komen)
International Childfree Day
Hoe vertaal je childfree het meest treffende? Als kindvrij of kindloos? Ik denk dat ik zelf voor kindvrij kies. Omdat in mijn beleving bij het woord kinderloos meer iets hangt van ze willen wel maar kunnen niet. Dat in tegenstelling tot kindvrij; want als je vrij hebt dan ben je blij, toch? Die vlieger gaat op bij bijvoorbeeld vrij van werk of vrij van school. Zijn we daar ook weer uit!
Wie heeft deze dag bedacht?
Laten we bij het begin beginnen. In augustus 1973 vierde de National Organization for Non-Parents (NON) voor de eerste keer de Non-Parents Day (Dag voor Niet-Ouders). Met die dag in 1973 deed NON (later NAOP) geweldig werk om de samenleving te laten zien dat ouderschap een optie is en niet een vaststaand feit.
Precies veertig jaar later (2013) zette de internationaal bekende kindvrije auteur en expert op het gebied van de kindvrije keuze Laura Carroll zich in om van deze dag een jaarlijkse terugkerende happening te maken. Dat is de reden dat wereldwijd op 1 augustus de International Childfree Day (Internationale Kindvrije Dag) wordt gevierd.
Wereld Middelvinger Dag
De eerste vraag die bij mij omhoog komt is: waarom specifiek op 1 augustus World Middle Finger Day? De volgende verklaring heb ik gevonden; de bedenker van Wereld Middelvinger Dag wilde uit respect de dag tussen 4 juli (Independence Day ) en 11 september (terroristische aanslagen) laten vallen. Beide dagen zijn erg belangrijk voor de Amerikanen. Zodoende is men uitgekomen op 1 augustus.
Vraag 2: wat is de reden voor deze “steek-je-middelvinger-op-dag”? De bedenker vond het nodig om een wereldwijde dag in het leven te roepen waarop mensen hun recht op vreedzaam protest kunnen uitoefenen maar dan wel met het ultieme universele gebaar van verzet of ontevredenheid: de middelvinger!
Onderstaande dagen vieren we ook op 1 augustus:
Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Sneekweek (→ afgelast)