Adventszondag
Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereidt op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus. De advent kent 4 zondagen, de eerste adventszondag staat in het teken van de verwachting. Op de 2e zondag van de Advent kijkt men uit naar de komst van Jezus, “het Licht der wereld”. De 3e zondag van de Advent wordt Gaudete genoemd en is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is dan roze. De 4e adventszondag is ook de laatste zondag van de Adventstijd en staat bekend onder de Latijnse naam Rorate Caeli.
Wereldaidsdag
Sinds 1988 wordt World Aids Day op 1 december gehouden. Wereldaidsdag wordt mondiaal gezien als een kans om zich te verenigen in de strijd tegen HIV. Maar ook als een dag om steun te geven aan mensen die met HIV leven en om de mensen te herdenken die zijn gestorven aan een aids gerelateerde ziekte.
Wereldaidsdag is en blijft een belangrijke dag, juist omdat deze dag mensen en overheden er aan herinnert dat hiv nog lang niet is verdwenen. En deze dag herinnert ons er ook aan dat er nog steeds een grote behoefte is aan donaties voor meer bewustwording, bestrijding van vooroordelen en het verbeteren van voorlichting.
Mondiale cijfers
Jaarlijks verschijnt van UNAIDS (de officiële naam is Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) een overzicht met daarin de meest recente cijfers die betrekking hebben op de wereldwijde aidsbestrijding. Enkele highlights uit het rapport van juli 2019 zijn:
- het aantal aids gerelateerde doden in 2018 → 770.000
- het aantal mensen dat met hiv leeft → 37,9 miljoen
- het aantal mensen met hiv die hun status kennen → 29,8 miljoen
- het aantal nieuwe infecties in 2018 → 1,7 miljoen
De Afrikaanse regio van de WHO blijft het zwaarst getroffen. Bijna 1 op de 25 volwassenen (3,9%) leeft met HIV. Deze regio is zwaar getroffen want twee derde van alle HIV gevallen komt uit de Afrikaanse regio.
Mensen met HIV en AIDS in Nederland
Als we gaan kijken naar de situatie in ons eigen land dan weten we dat in 2018 rond de 1.900 mensen niet weten dat ze hiv-positief zijn. Dat zijn er percentueel wellicht niet zoveel op een bevolking van ruim 17 miljoen zul je misschien denken maar je zou maar net één van hen zijn die uiteindelijk aan de gevolgen er van overlijdt. Wie lopen er de meeste kans? De meest kwetsbaar groep zijn mannen die seks hebben met mannen (66%).
(bron hiv-monitoring.nl)
Week van de Integriteit
De International Chamber of Commerce (ICC) Nederland is initiatiefnemer van de Week van de Integriteit. Zij willen met deze week aandacht vragen voor het belang van integriteit, integer gedrag bevorderen en mensen bewust maken van het belang van integriteit in alle lagen van de bevolking en op alle werkvloeren.
Kun je integriteit kopen?
Integriteit kun je niet kopen, het is een karaktereigenschap. Je bent als persoon integer of niet. Wat wil dat zeggen? Dat houdt in dat je eerlijk en oprecht bent, dat je doet wat je zegt, dat emoties die je laat zien oprecht zijn en niet gespeeld. Kortom, je bent betrouwbaar, recht door zee en niet omkoopbaar. Een belangrijke karaktereigenschap voor op de werkvloer en tijdens zakendoen. Maar ook in je persoonlijke leven.