Tradities op Nieuwjaarsdag
Een ieder heeft zo haar eigen tradities op nieuwjaarsdag, ik net zo. Familiebezoek staat boven aan het lijstje want je gaat natuurlijk even naar je ouders toe om ze face to face een gelukkig nieuwjaar te wensen. Als je op nieuwjaarsdag niet kan dan ga je in ieder geval voor Drie Koningen even langs, dat is tenminste volgens goed gebruik zo.
In de vorige eeuw toen ik nog jong was, kwamen we als familie samen bij de oma’s en opa’s en luidden we het Nieuwjaar in. Toen de opa’s en oma’s uit de tijd waren vervloog de traditie om op Nieuwjaarsdag samen te komen als familie. Heel eerlijk gezegd mis ik die tijd nog weleens.
Wat wel bleef is dat wij, als kinderen, naar de ouders toegingen. Het gezin kwam elk jaar samen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit jaar zien we de familie uit Nieuwegein niet op Nieuwjaarsdag, dat voelt apart. Maar ook tradities zijn onderhevig aan veranderingen. Als vanouds gaan we dit jaar naar mijn ouders toe om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen en om achter de home-made linzensoep en “dikke rijst” te schuiven. Niet omdat het een verplichting is of omdat het volgens gebruik zo hoort maar we doen het omdat het gewoon goed voelt!
Nieuwjaarsvegen, veilig en schoon 2019 in!
Ik probeer elke dag één goede daad te doen, bijvoorbeeld iemand in de rij voor de kassa voor laten gaan. De goede daad die ik vandaag kan doen, maar ook jullie ook, is meedoen aan het Nieuwjaarsvegen. Een initiatief dat NederlandSchoon drie jaar geleden lanceerden. De bedoeling is dat om klokslag 12.00 we gewapend met veger en vuilniszak de straat op gaan om je eigen straat schoon te vegen. Vuurwerkresten mogen trouwens gewoon bij het huishoudelijk afval. Terwijl ik dit neerzet denk ik “absurd eigenlijk, vroeger ruimde je je eigen gemaakte rotzooi na het afsteken meteen zelf op”. We glijden meer en meer af in een algehele verloedering. Of ben ik nu erg pessimistisch?
52e Wereldvredesdag
Sinds 1967 wordt op 1 januari, aan het begin van het burgerlijke jaar en het kerkelijke feest van Maria, Moeder van God, ook bijzonder gebeden voor de vrede in de wereld. Elk jaar wijdt de Paus een apart schrijven aan deze Wereldgebedsdag voor de Vrede. Klik voor de volledige boodschap van de Paus in het Engels hier . De Nederlandse vertaling van de gehele boodschap niet gevonden maar wel een zeer beknopte samenvatting.
Het thema van de pauselijke boodschap voor World Day of Peace voor 2019 luidt: “Goede politiek staat ten dienste van de vrede”. De Paus beschrijft in zijn boodschap exact de tijd waarin we nu leven: Deze tijd wordt gekenmerkt door een klimaat van wantrouwen, dat geworteld is in de angst voor de ander en de vreemdeling en de vrees om voordelen te verliezen. Politiek komt dat helaas tot uitdrukking in een houding van beslotenheid en een nationalisme.
Vrede is niet een geschenk van God. Het is een geschenk dat alleen wij aan elkaar kunnen geven.