1 juli – Dag van de Huis-aan-Huiskrant | Herdenking Slavernijverleden | Keti Koti Festival | Komkommerdag | Reggae Dag

Dag van de Huis-aan-Huiskrant

Er is door de persgroep onderzoek gedaan naar wie nu de huis-aan-huis-krant leest. In totaal lezen 7,7 miljoen mensen de huis-aan-huis-krant. Dat is bijna 45% van het totaal aantal inwoners van Nederland. Natuurlijk ligt het aantal lezers procentueel wel hoger, want een kind van 3 zie ik eerlijk gezegd niet de huis-aan-huis-krant lezen. Het blijkt dat de huis-aan-huis-kranten door alle lagen van de bevolking wordt gelezen. Door bijna net zoveel vrouwen als mannen. Iets meer dan de helft van de lezers is ouder dan 50 jaar. De HAH-krant wordt voornamelijk gelezen voor lokaal nieuws en voor de aanbiedingen.

Net zoals het de landelijke dagbladen staat de huis-aan-huis-krant al enkele jaren onder druk. Het is niet zo dat mensen niet geïnteresseerd zijn in (lokaal)nieuws, het tegenovergestelde zelfs. Kranten en de online platformen bereiken 90% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder. Maar je ziet wel een verschuiving. Nederlanders lezen niet alleen de gedrukte (huis-aan-huis-)krant voor nieuwsgaring, het blijkt dat bijna een kwart van de Nederlands zijn nieuws van het internet plukt.*

*bron: villamedia.nl

Herdenking Slavernijverleden

De Nationale Herdenking Slavernijverleden vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam en begint om 13.00 met toespraken en kranslegging bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Grote afwezige bij is premier Rutte. Naast de Nationale Herdenking in Amsterdam wordt het slavernijverleden ook herdacht in Breda, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Almere, Hoofddorp, Groningen, Den Haag, Drachten. Nijmegen en Middelburg.

Bigi Spikri

In Amsterdam wordt het festival om 11.00 met de Bigi Spikri parade geopend. Door mee te lopen in de Bigi Spikri parade geef je uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Looporkesten en brassbands zorgen tijdens de feestelijke parade voor swingende muziek.

Keti Koti Festival

Het gratis toegankelijke Keti Koti festival is een festival ter viering van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De organisatoren hopen dat het Keti Koti Festival niet alleen de direct betrokkenen aanspreekt maar uiteindelijk alle Nederlanders. Tijdens het festival wordt er stilgestaan bij het verleden maar wordt vooral gekeken naar de toekomst.

Nationale Komkommerdag

Op 15 juni was het National Cucumber Day in het Verenigd Koninkrijk. Nederland volgde in 2010 met de Nationale Komkommerdag, deze werd geïntroduceerd door GroentenFruit Bureau in samenwerking met telersverband K8. Er werd gekozen voor 1 juli met in het achterhoofd dat de zomervakantie voor de scholen dan snel begint en het zomerreces van de Tweede Kamer ook meestal dan kort daarna begint. Aanvang “komkommertijd” dus en wat is er mooier om kort daarvoor de Nationale Komkommerdag te vieren?

De multifunctionele komkommer

Tijdens tropische dagen kan een komkommer voor verfrissing zorgen. Het is namelijk een makkelijk mee te nemen ideale frisse dorstlesser. Ook is het handig als je verbrandt bent want het werkt heerlijk verkoelend. En wat dacht je van de komkommer als ingrediënt voor zomerse limonades? Wat ook heerlijk is, een smoothie van komkommer en honingmeloen of wat dacht je van een limedrankje met komkommerijs? Hop naar de groenteboer en haal maar een kilo of wat komkommer in huis!

Internationale Reggae Dag

International Reggae Day is een jaarlijks evenement ter ere van de muziekstijl reggae. Reggae is ontstaan uit verschillende muzieksoorten, waaronder Ska en Rocksteady. De muziek gaat vaak over wat de artiest heeft meegemaakt, en over het leven. De muziekstijl is ontstaan op Jamaica, een eilandje in het Caribisch gebied, het thuisland van vele bekende Reggae zangers waaronder Bob Marley. Dankzij hem werd de reggae-muziek wereldwijd populair.

Deel dit bericht