Nationale Complimentendag
Op de dag dat de meteorologische lente begint is het Nationale Complimentendag, mooier kun je het niet hebben, toch? Alleen het woord “lente” zorgt er al voor dat mensen een beter humeur krijgen. Dat betere humeur maakt een compliment geven natuurlijk makkelijker want als je zelf lekker in je vel zit komt een oprecht gemeend compliment er zonder veel moeite uit. Want wat is er mooier? Je geeft een compliment, en bij de ontvanger zie je een glimlach op het gezicht verschijnen. Dan kan je dag toch echt niet meer stuk!
Dag van de Zelfverwonding
De bewustwording te vergroten over zelfverwonding is ongelooflijk belangrijk. Bewustwording leidt tot begrip en empathie, het uitbannen van oordeel en angst en het verminderen van het aantal mensen die zich alleen voelen en in stilte lijden. Deze dag is bedoeld om mensen die zich niet zelf verwonden (automutilatie) te onderwijzen over dit onderwerp en aan hen die dit wel doen een reikende hand te bieden. Graag wil ik op deze Self-Injury Awareness Day (#SIAD #zelfverwonding #zelfkastijding) twee misverstanden uit de weg ruimen over zelfverwonding:
Dit doen toch alleen tienermeisjes?
Foute veronderstelling! Vaak wordt gedacht dat zelfverwonding alleen voorkomt bij tienermeisjes. Van de Nederlandse volwassen bevolking verwondt 0,01 tot 4 procent zichzelf wel eens bewust, 65 procent tussen de 25 en 54 jaar komt hierdoor zelfs op de Spoedeisende Hulp terecht.
Tis aandachttrekkerij!
Nee, absoluut geen aandachttrekkerij. Mensen die zich zelf verwonden schamen zich en zijn bang dat hun omgeving hen niet begrijpt. Daarom verstoppen automutilanten hun littekens of wonden onder lange mouwen, dragen lange broeken of zelfs polsbandjes in de zomer. Als het echt aandachttrekkerij was dan liet men vol trots de wonden en littekens zien! Laten we alsjeblieft stoppen met zelfverwonding te verheerlijken op sociale media en televisie!
Anti-discriminatie dag
Op Zero Discrimination Day 2019 benadrukt UNAIDS de noodzaak om actie te ondernemen tegen discriminerende wetten. In veel landen leiden wetten ertoe dat mensen anders behandeld worden, uitgesloten worden van essentiële diensten of onderworpen worden aan ongepaste beperkingen aan de manier waarop ze hun leven leiden, simpelweg vanwege wie ze zijn. Dergelijke wetten zijn discriminerend: ze verloochenen mensenrechten en fundamentele vrijheden. Landen hebben de morele en wettelijke verplichting om discriminerende wetten te schrappen en wetten aan te nemen die mensen tegen discriminatie beschermen.
Niet meer discrimineren en het veranderen van wetten is de verantwoordelijkheid van ons allen. Iedereen kan een rol spelen bij het beëindigen van discriminatie en kan proberen een verschil te maken, zowel groot als klein. De Zero Discriminatie Day 2019 campagne daagt mensen uit om vuist te maken tegen discriminerende wetgeving in hun land.
Wereld Burgerbeschermingsdag
Op Wereld Burgerbeschermingsdag wordt de inwerkingtreding van de ICDO Grondwet uit 1972 herdacht en worden twee hoofddoelen uitgelicht:
- het belang van burgerbescherming
- eerbetoon aan alle (gevallen) mannen en vrouwen van de burgerbescherming
Vroeger (tot 1986) hadden wij in Nederland de civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking (BB). Tegenwoordig spelen in Nederland bij de bestrijding van een crisis of ramp diverse partijen een rol. Zo heeft de brandweercommandant bijvoorbeeld de operationele leiding bij het bestrijden bij een ramp. Klik hier voor meer informatie.