Dag van de Aanvoegende Wijs
In 2011 werd door twitteraar @wiezegtdatnog 1 september uitgeroepen tot Dag van de Aanvoegende Wijs. De reden hiervoor was dat in het algemeen gezien de aanvoegende wijs (conjunctief) steeds minder door mensen wordt gebruikt. Aangezien de Dag van de Aanvoegende Wijs een driejaarlijkse gebeurtenis is vieren we de dag pas weer in 2020. Maar een beetje extra aandacht kan geen kwaad, toch?
Hoe vier je de Dag van de Aanvoegende wijs?
Natuurlijk, we hebben het vroeger allemaal op school geleerd; aanvoegende wijs, gebiedende wijs, aantonende wijs en nog meer van die termen. Er is wel iets blijven hangen maar als ik moet gaan uitleggen wat bedoeld wordt met aanvoegende wijs moet ik eerlijkheidshalve bekennen ik dat moet opzoeken, het zij zo!
De aanvoegende wijs (of conjunctief ) wordt gevormd door de -n van het hele werkwoord weg te laten. Behalve in het meervoud dan gebruik je het hele werkwoord, alhoewel dat tegenwoordig niet veel meer wordt gedaan. De conjunctief komt vrijwel alleen voor in de derde persoon enkelvoud in de onvoltooid tegenwoordige tijd (presens).
Je gebruikt de aanvoegende wijs op verschillende manieren, namelijk als:
- wens (lang leve de Koning!)
- aansporing (men neme een ei)
- berusting (het zij zo)
- niet-werkelijkheid (als het ware)
We moeten het blijven gebruiken, het koste wat het kost daarom moge ik je verzoeken om vandaag en masse de hashtags #menvoegeaan te gebruiken. Zegge het voort!
20e Europese Dag van Joodse Cultureel Erfgoed
De Europese Dag van Joodse Cultureel Erfgoed wordt door de AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture) georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende dag die altijd op de eerste zondag van september valt. Dit jaar zal in meer dan 300 steden in ruim dertig Europese landen deze dag actief worden gevierd; zo worden er lezingen gegeven, concerteren, tentoonstellingen et cetera. Ook in Nederland.
De Dag van Joodse Cultureel Erfgoed wil laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. De organisatoren benadrukken dat juist door de opkomst van extreemrechts in Europa deze dag een sleutelfactor kan vervullen bij het tackelen van antisemitische stereotypen en vooroordelen die weerstand en intolerantie vergroten.
Werelddag voor Brief Schrijven
Dit is een dag die het Platform Handschriftontwikkeling zal toejuichen, ja toch? Hoe is deze dag ontstaan? Aan het einde van de jaren negentig zocht de Australische Richard Simpkin een manier om in contact te komen met bekende Australiërs voor zijn project Australian Legends. En de beste manier was het schrijven van een brief!
Hiermee liet hij zien dat hij er tijd en moeite in stak om mensen te bereiken. Uiteindelijk lanceerde Richard Simpkin op 1 september 2014 de eerste World Letter Writing Day (WLWD). Een dag waarop je een pen of potlood in de hand neemt en aan iemand van je keuze een brief schrijft. En laten we eerlijk zijn, het is toch leuker om een brief te ontvangen dan een WhatsAppje? Moet het natuurlijk geen brief in een blauwe enveloppe zijn. ;-).