foto ondersteunt wereld brief schrijf dag

1 september – Werelddag voor Brief Schrijven | Dag van de Aanvoegende Wijs| Duurzame Dinsdag | Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping

Werelddag voor Brief Schrijven

Als Platform Handschriftontwikkeling brengen we vandaag de handgeschreven brief onder je aandacht. Waarom zouden we nog aan zoiets tijdrovend beginnen als het met de hand schrijven van een brief? We snappen dat mailen, sms’en en WhatsAppen sneller is en laten we eerlijk zijn zelf gebruiken we dat ook volop. In deze coronatijd kan de handgeschreven brief een goede tijdsbesteding zijn. Zowel voor de schrijver als de ontvanger. De brief kan verfraaid worden door er plaatjes bij te plakken of verschillende kleuren inkt te gebruiken. Daar kunnen jong en oud mee aan de slag!

Landelijke initiatieven

Er zijn landelijk verschillende initiatieven om elkaar weer eens een brief te schrijven. Een paar voorbeelden zijn: De Ouderenbond heeft Schrijfmaatje,  Klassenpost is een project bedoeld om scholieren met elkaar te laten corresponderen en Brieven aan Bep is een penvrienden project.

Wist je dat?

Dat het woord brief is afgeleid van het Latijnse woord brevis, dat kort betekent? De definitie van het woord brief is volgens Wikipedia: “een op schrift gestelde boodschap aan een afwezige individuele persoon, meestal geadresseerd en gesloten verzonden, normaliter als poststuk in een envelop”.

Zeven redenen om weer eens een brief met de hand te schrijven!

  1. Om te onthaasten misschien?
  2. Het aandacht en tijd voor elkaar hebben of maken is een groot sociaal goed. Dat iemand speciaal voor jou gaat zitten, mooi papier uitzoekt, zo leesbaar mogelijk probeert te schrijven is een cadeautje via de brievenbus. Het geeft de dag een gouden randje. Mijn grootouders stuurden ‘plaatjesbrieven’ aan de kleinkinderen bij verjaardagen of ziekte. Ze worden nog gekoesterd. Aan bovenstaande definitie voldoet ook een brief van de Belastingdienst. Hoe kil en zakelijk wil je het hebben?
  3. Handschrift is Hersenwerk. Het leren schrijven bevordert de hersenontwikkeling en daarna wordt door het schrijven met de hand het neurale netwerk getraind en is het schrijven met de hand van een brief hersengymnastiek! Dat is het alleen al waard om er eens tijd in te steken.
  4. Een brief aan jezelf, nu of over tien jaar kan inzicht in je leven verschaffen of therapeutisch werken.
  5. De historische waarde van de brief. Wat leren we bijvoorbeeld niet allemaal uit de brieven uit de Tweede Wereldoorlog? Het completeert de wapenfeiten door ook te lezen over gewoontes uit die tijd, angsten, laatste groeten die uit de trein gegooid werden. De menselijke kant komt meer naar voren uit de handgeschreven brieven. Soms na jaren of grote afstanden hou je hetzelfde papier vast, dat de schrijver beschreef. Dat schept een band. Heb je nog een liefdesbrief? Zou je die voor een appje willen ruilen? Nee, die is zo speciaal dat we die onder ons hoofdkussen leggen om de geliefde dichterbij te voelen.
  6. Het geschrevene beklijft beter. De schrijver kiest zijn woorden en grift ze daarmee in zijn hoofd. De lezer voelt meer bij de tekst doordat handschrift leeft en ‘eigen’ is.
  7. Persoonlijker doordat ieder op zijn eigen manier over het papier beweegt en de schrijfruimte vult.

De lezer zal je moeite, inzet en de inhoud van je brief waarderen en niet vallen over het feit dat je geen schoonschrift schrijft. Het herkennen van je handschrift zal alleen al een glimlach teweeg brengen! Trage communicatie in onze snelle tijd: de handgeschreven brief. Ga er eens voor zitten! 

AS/14.08.20

Deze “dagen van” staan vandaag ook in de agenda genoteerd:

Deel dit bericht