Nationale Poepdag
De Maag Lever Darm Stichting is de initiatiefnemer van de Nationale Poepdag. Op de Nationale Poepdag worden mensen aangespoord om regelmatiger hun ontlasting te controleren. Onze ontlasting vertelt ons namelijk veel over onze gezondheid; de kleur en structuur van je poep kunnen wijzen op een aandoening maar ook hoe vaak je een “grote boodschap” moet doen. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de alarmsignalen en risicofactoren die bij darmkanker horen. Ik kan het niet netter zeggen: check (niet alleen) op Poepdag je keutel!
De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker:
- een blijvende verandering in het ontlastingspatroon; in regelmaat of samenstelling van de ontlasting bloed en/of slijm bij de ontlasting
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- bloedarmoede
- aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel
- loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang
- aanhoudende vermoeidheid
Als je last hebt van deze klachten is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. De klachten kunnen een gevolg zijn van darmkanker maar het hoeft niet! Laat je in ieder geval onderzoeken als de klachten langer dan twee weken aanhouden.
Bevolkingsonderzoek nuttig?
In 2018 kregen 14.090 Nederlanders (7.875 mannen / 6.215 vrouwen) de diagnose darmkanker. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. In cijfers: dagelijks overlijden 14 mensen hieraan en van alle gevallen is 90% van de darmkankerpatiënten 50 jaar of ouder. Dankzij het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Bijkomen voordeel is dat als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, de kans op genezing groter is en de behandeling minder zwaar.
De verwachting is dat dankzij het bevolkingsonderzoek in 2030 minder mensen overlijden aan darmkanker. Het Erasmus MC heeft berekend dat in plaats van 3,7 op de 100 mensen overlijden het aantal zal teruggelopen naar 2,4 op de 100. Dat zijn jaarlijks 2.250 minder sterfgevallen. Ik durf aan de hand van deze cijfers rustig te stellen dat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zeer nuttig is! Mocht je een uitnodiging krijgen, doe mee! Bij twee mensen uit mijn omgeving is dankzij de poeptest vroegtijdig darmkanker geconstateerd. En door aan het bevolkingsonderzoek mee te doen is hun leven gered!
Week van de Homeopathie: 10 t/m 16 april
Ter nagedachtenis aan de grondlegger van de klassieke homeopathie Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843) begint ieder jaar op zijn geboortedag de Week van de Homeopathie.
Als je geïnteresseerd bent in homeopathie dan biedt deze week je alle kansen om volop informatie te vergaren. Op verschillende locaties worden door homeopaten en artsen voor homeopathie (soms zelfs gratis) lezingen gegeven, zijn er open dagen of worden er mini-consults gegeven. Wil je meer weten over de activiteiten bij jou in de buurt, klik hier.
Thema 2019: Sport, bewegen en homeopathie
Omdat homeopathie kan een veilige ondersteuning geven bij klachten en blessures ontstaan door het sporten is dit jaar het thema gewijd aan sport en bewegen. Het hoofdthema is onderverdeeld in 3 subthema’s:
- Homeopathie bij spierpijn
- Homeopathie bij kneuzing, verstuiking, verrekking of verzwikking
- Homeopathie en blessures bij dieren