10 augustus – Amsterdamse Grachtenfestival | Internationale Dag van de Biodiesel | Wereld Leeuwendag

Amsterdamse Grachtenfestival

Het altijd druk bezochte Amsterdamse Grachtenfestival (10 – 19 augustus) is hét podium voor jong talent van over de hele wereld op het gebied van klassieke muziek. Er wordt voor (zeer) jong tot (stok) oud concerten gegeven op niet voor de hand liggende locaties: liften, stijlkamers van grachtenpanden, dakterrassen, industrieel erfgoed, cruiseschepen, hotels, metrotunnels of musea. Niet alleen in het centrum van Amsterdam, op maar liefst 95 locaties kun je binnenstappen in de betoverende wereld van de klassieke muziek.

Internationale Dag van de Biodiesel

Elk jaar wordt op 10 augustus de Internationale Dag van de Biodiesel gevierd. Waarom specifiek op 10 augustus? Op 10 augustus 1894 te Augsburg (Duitsland) liep gedurende één minuut het eerste prototype van de dieselmotor, zoals de naam van de motor al doet vermoeden ontworpen door ene meneer Diesel. Na allerlei experimenten met poederkool, pindaolie en dierlijk vet bleek de dieselmotor het beste te presteren op petroleum. Men is verder gaan experimenten en uiteindelijk is dieselolie ontwikkeld.

Wat is biodiesel?

Biodiesel is een niet-fossiele brandstof, vervanger van de diesel die nu gebruikt wordt in onze voertuigen. Biodiesel wordt gemaakt uit olierijke gewassen en dierlijke vetten. Omdat de olie-reserves een keer op zijn en om niet langer compleet afhankelijk te zijn van landen waar zich de grootste olievoorraden bevinden wordt er driftig naar vervangers gezocht. Koolzaadolie heeft de beste kenmerken en is voor ons klimaat het meest geschikt maar er zijn meer alternatieven te vinden. Van een paar was ik op de hoogte maar de ontwikkelingen staan niet stil.

Uit welke materialen kun je ook biodiesel maken? Enkele voorbeelden:
  • algen
  • het vet van alligators
  • gebruikt frituurvet
  • uit plastic tasjes
  • E-colibacteriën
  • plantenafval, gras en bomen
  • maïsstengels, tarwestro of bagasse (een restproduct van suikerriet)

Nadelen biobrandstoffen

Het is niet alleen maar hosanna met de biobrandstof, er zitten ook nadelen aan. Want om aan bijvoorbeeld genoeg koolzaadolie te komen moet er genoeg landbouwgrond zijn; het verbouwen van koolzaadplanten kost ook zoet water. Omdat Europa te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen worden bossen omgekapt om meer landbouwgrond te krijgen voor de koolzaadplanten. Echter hoe meer landbouwgrond er gebruikt wordt voor biobrandstoffen hoe minder landbouwgrond er overblijft voor de voedselproductie; ergo de voedselprijzen gaan stijgen.

Wereld Leeuwendag

Sinds het begin van de mensheid heeft de leeuw een integrale rol in ons leven gespeeld: symbolisch, religieus, cultureel, economisch en biologisch. Als de leeuw zou uitsterven dan gaat er een deel van ons wereldwijde erfgoed verloren. De leeuw (Panthera leo) staat al op de IUCN Red List of Threatened Species ™ vermeld als kwetsbaar (vulnerable). Zo wordt een soort op de rode lijst van de IUCN getypeerd wanneer de populatie sterk achteruit gaat en het risico loopt om uit te sterven.

Het wordt tijd om op te komen voor de koning der dieren. World Lion Day wil benadrukken dat het slecht gaat met de Afrikaanse en Aziatische leeuw en hoopt tegelijkertijd dat deze dag bijdraagt tot een actievere bescherming. De slogan “Saving the King of Beasts to Save Ourselves” zegt het allemaal. Dat maakt de Wereld Leeuwendag ook een belangrijke bewustwordingsdag. Willen we overleven op deze aarde dan zullen we de leeuw, en alle andere bedreigde flora en fauna, moeten behoeden voor uitsterven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.