Wereld Leeuwendag
Het wordt tijd om op te komen voor de koning der dieren. De bewustwordingsdag Wereld Leeuwendag wil benadrukken dat het slecht gaat met de Afrikaanse en Aziatische leeuw en hoopt tegelijkertijd dat Wereld Leeuwendag bijdraagt tot een actievere bescherming. Willen we overleven op deze aarde dan zullen we de leeuw, en alle andere bedreigde flora en fauna, moeten behoeden voor uitsterven. Wist je dat sinds het begin van de mensheid de leeuw een integrale rol in ons leven heeft gespeeld: symbolisch, religieus, cultureel, economisch en biologisch. Als de leeuw zou uitsterven dan gaat er een deel van ons wereldwijde erfgoed verloren. De leeuw (Panthera leo) staat al op de IUCN Red List of Threatened Species ™ vermeld als ernstig bedreigd (critically endangered). Zo wordt een soort op de rode lijst van de IUCN getypeerd wanneer de populatie sterk achteruit gaat en het risico loopt om uit te sterven.
Internationale Vloggen Dag
Op Internationale Vloggen Dag (International Vlog Day) staan we stil bij het feit dat in 2000 de allereerste vlog werd gemaakt. De allereerste vlog komt op naam van de Amerikaan Adam Kontras. Naast een blogpost op zijn persoonlijke website plaatste Adam op 2 januari 2000 een video waarin hij en zijn vriendin een kat een hotel binnen smokkelden. En dat is meteen het grote verschil met een blog. Een blog bestaat voornamelijk uit online geplaatste tekst en een vlog bestond in de begin jaren uit voornamelijk online geplaatste beelden.
Wat doet een vlogger precies. Een vlogger maakt een videoblog (vlog) en uploadt deze naar een sociale media platform, zoals YouTube, Instagram of Snapchat. Je kunt een vlogger zien als iemand die zijn of haar dagelijkse leven filmt in plaats van er over schrijft (bloggen). Sommige vloggers maken dagelijks video’s, anderen maken alleen video’s als ze iets specifieks te zeggen hebben tegen hun volgers. Het is eigenlijk een video-versie van de traditionele blog. En daar komt de naam vlog ook vandaan. Het is een samentrekking van video en blogger.
Wanneer werd vloggen groot?
Een cruciaal moment vond plaats in 2005, de oprichting van YouTube. Dit kanaal was (en is)een platform waarop men zijn met de “slaapkamerwebcam” opgenomen video’s met persoonlijke verslagen van het dagelijkse leven kon plaatsen. Shay Carl was een van de eersten die rechtstreeks tegen zijn camera praatte en deze ook mee op pad nam. Dat was toentertijd zeer uitzonderlijk, nu is dit gewoon. Het lijkt wel of zo’n beetje iedereen vlogt. Politici, bedrijven, reality-tv-sterren alles en iedereen vlogt. En ik? Ik houd het bij mijn blog.
Internationale Dag van de Biodiesel
Jaarlijks wordt op 10 augustus de Internationale Dag van de Biodiesel gevierd. Waarom specifiek op 10 augustus? Omdat op 10 augustus 1894 in Augsburg (Duitsland) het eerste prototype van de dieselmotor gedurende één minuut liep. Zoals de naam van de motor al doet vermoeden ontworpen door ene meneer Diesel. Na allerlei experimenten met poederkool, pindaolie en dierlijk vet bleek de dieselmotor het beste te presteren op petroleum. Daar is men verder mee gaan experimenten tot uiteindelijk dieselolie werd uitgevonden.
Maar wat is biodiesel dan?
Biodiesel is een niet-fossielen brandstof die als vervanger van de diesel wordt gebruikt. Biodiesel wordt gemaakt uit olierijke gewassen en dierlijke vetten. Het waarom is wel logisch, de oliereserves raken een keer op en dan is het handig als je een alternatief hebt. Tweede reden is het niet meer afhankelijk zijn van landen waar zich de grootste olievoorraden bevinden. Het beste alternatief voor ons klimaat is koolzaadolie. Uit welke andere materialen kun je ook biodiesel maken? Enkele voorbeelden:
- algen
- het vet van alligators
- gebruikt frituurvet
- uit plastic tasjes
- E-colibacteriën
- plantenafval, gras en bomen
- maïsstengels, tarwestro of bagasse (een restproduct van suikerriet)
Aan elk voordeel kleeft een nadeel
Het is niet alleen maar hosanna met de biobrandstof, er zitten ook nadelen aan. Want om aan bijvoorbeeld genoeg koolzaadolie te komen moet er genoeg landbouwgrond zijn; het verbouwen van koolzaadplanten kost ook zoet water. Omdat Europa te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen worden bossen omgekapt om meer landbouwgrond te krijgen voor de koolzaadplanten. Echter hoe meer landbouwgrond er gebruikt wordt voor biobrandstoffen hoe minder landbouwgrond er overblijft voor de voedselproductie; ergo de voedselprijzen gaan stijgen.