Dag van de Rechten van de Mens
Op 10 december 1948 kwamen de landen van de wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan te nemen. Een document waarin de onvervreemdbare rechten waar ieder mens recht op heeft, staan beschreven. Mensenrechten gelden voor iedereen; ongeacht ras, kleur, religie, geslacht, seksuele voorkeur, taal, politieke overtuiging, nationale of sociale afkomst of andere status. Vastgelegd in de Universele Verklaring is een diepgewortelde overtuiging dat een andere wereld mogelijk is. Maar dat is alleen mogelijk als we schouder aan schouder staan.
Thema 2020: Sta op voor de rechten van de mens
Thema 2020 heeft, zoals bijna alles dit jaar, te maken met de covid-19-pandemie. Het thema spreekt de hoop uit dat de mensheid beter uit de pandemie komt dan zij erin is gegaan. Het enige voordeel van de pandemie is dat zij voor iedereen duidelijke misstanden aan het licht heeft gebracht. Misstanden waarvoor velen hun kop in het zand stoppen. Denk hierbij aan discriminatie, uitsluiting, ongelijkheden en uitbuiting.
Dag van de Rechten van de Mens is een perfecte dag om het belang van mensenrechten onder de aandacht te brengen. Zonder dit is een wereld waarin menselijkheid, solidariteit, respect en verbondenheid centraal staat niet mogelijk. Met het thema Stand Up for Human Right tracht de VN ons allen te inspireren aan de hand van lichtende voorbeelden zodat we samen op weg gaan naar een veerkrachtigere en rechtvaardigere samenleving.
Dag van de Kleine Schrijver
Kreaterbureau VULKAAN kwam in 2009 op de proppen met Dag van de Kleine Schrijver. Vergis je niet, de Dag van de Kleine Schrijver gaat niet over de lengte van de schrijver. De dag staat in het teken van dé amateurschrijver die moet schrijven. Moeten? Ja moeten, niet moeten omdat iemand anders dat eist maar dat moeten komt vanuit hunzelf, uit bevlogenheid. Schrijven om het schrijven dus, niet als beroep maar als roeping.
Behoor ik tot de groep Kleine Schrijver?
Ik weet het niet, bij mij gaat het om het delen van informatie. Over waarom er een “dag van” is. De reden waarom ik begonnen ben met schrijven over een “dag van” is dat ik door mijn chronisch ziek zijn op zoek was naar een hobby. Ik werd getriggerd door alle “dagen van” die in de media voorbijkwamen. Aangezien ik van huis uit nieuwsgierig ben werd zo eind 2014 een nieuwe hobby geboren. Dat mensen mijn blog willen lezen, me willen volgen op Twitter, Facebook en Instagram is voor mij de ultieme beloning.
Internationale Dag van de Dierenrechten
Sinds 1998 wordt jaarlijks op 10 december de International Animal Rights Day (IARD) gevierd, een initiatief van de organisatie Uncaged. Een dag waarop de Universal Declaration of Animal Rights uit 1978 centraal staan. Daarom worden er vandaag wereldwijd tal van campagnes georganiseerd. De focus daarvan ligt op het erkennen van dierenrechten, het stoppen van dierenmishandeling en het doden van dieren. Mens of dier, uiteindelijk heeft ieder levend wezen recht op respect en op een respectvolle bejegening.
Start Chanoeka
Tijdens Chanoeka (Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest) wordt de bevrijding van Jeruzalem en het opnieuw inwijden van de Tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 vóór onze jaartelling gevierd. Niet alleen de overwinning van de Joodse opstandelingen op Antiochus IV Epifanes was een wonder. Ook het feit dat slechts één kannetje olie (genog om een kandelaar één dag te laten branden) het acht dagen uithield kan als een wonder worden beschouwd. De eerste dag van het Chanoekafeest (erev chanoeka) begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Het verhaal van Chanoeka, wat ‘toe- of inwijding’ betekent, staat opgetekend in de Talmoed .
In de Talmoed worden twee gebruiken beschreven
Het was gebruikelijk om acht lampen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen. En het aantal iedere volgende nacht met één te verminderen. Een ander gebruik was om op de eerste nacht met een brandende lamp te beginnen. En iedere nacht een extra lampje aan te steken totdat op de achtste nacht er in totaal acht lampen brandden.
Chanoeka is tegenwoordig een echt familiefeest; er worden met het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. De voornaamste gerechten van Chanoeka zijn latkes of levivot; een soort aardappelpannenkoekjes of rösti. En soefganiot: die lijken veel op berlinerbollen of Oostenrijkse Krapfen en zijn traditioneel gevuld met jam. Deze lekkernijen worden speciaal met Chanoeka gegeten omdat ze in olie bereid worden, als herinnering aan het wonder van de olie.
Deze dagen hebben een aangepast programma vanwege covid-19
- Alfred Nobel Dag (Uitreiking Nobelprijzen) (→ livestream om 13:00 CET)
- Dag van de Vrachtwagenchauffeur (→ uitgesteld naar 10 juni)