Wereld Parkinson Dag
De Wereld Parkinson Dag valt altijd op 11 april, dat is namelijk de geboortedag van Sir James Parkinson. Hij was een Britse arts die in 1817 in een medisch artikel een toen nog onbekende ziekte omschreef die later naar hem vernoemd werd. Niet genoeg mensen begrijpen hoe het is om met Parkinson te leven. Ze weten niet dat het een ernstige aandoening is. Ze realiseren zich niet dat behandelingen beperkt zijn en dat er geen genezing is. Weten mensen zel dat Parkinson wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte is en dat deze dag wereldwijd veel meer aandacht zou moeten krijgen. Want het zijn niet alleen maar oude mensen die deze rot ziekte krijgen.
De muziek gaat altijd door
ParkinsonNL krijgt een muzikale start met het nummer De muziek gaat altijd door met Coosje Smid, Jim Bakkum, Berget Lewis en Anita Meyer. Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid staan centraal in dit nummer want ook zij zijn door deze ziekte getroffen. Zij willen laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht is voor de ziekte. Met de campagne Zet Parkinson op 1 vraagt ParkinsonNL Nederlanders letterlijk en figuurlijk deze ziekte op nummer 1 te zetten. Ik vraag je om naar dit lied te luisteren, want buiten dat het super mooi is is elke vorm van aandacht voor Parkinson is mooi meegenomen!
Sinds wanneer heet shaking palsy de ziekte van Parkinson?
Al in de tweede begin derde eeuw na Christus werd de ziekte omschreven door de Griek Claudius Galenus. De beschrijvingen van Sir James Parkinson waren zo gedetailleerd dat hij andere inspireerde om nader onderzoek te doen naar de ziekte shaking palsy. De grondlegger van de neurologie, de Franse arts Jean-Martin Charcot, verbond de naam van Parkinson in 1876 aan het syndroom wat tot die tijd alleen bekend stond onder de naam shaking palsy. Pas in 1912 kreeg Sir James Parkinson de erkenning die hij verdiende.
Waar komt het symbool van de rood-witte Tulp vandaan?
Sinds 11 april 2005 is de rood-witte tulp het wereldwijde symbool voor de ziekte van Parkinson. Het verhaal achter deze tulp heeft een Nederlands tintje. In 1980 ontwikkelde J.W.S. van der Wereld, een kweker die de ziekte van Parkinson had, een rood met witte tulp. In 1981 registreerde hij deze tulp als de “Dr. James Parkinson tulpenbol”. Hij gaf het die naam om de man die zijn ziekte voor het eerst had beschreven te eren en ook om het International Jaar van de Gehandicapten te eren.
De tulp ontving 2 aansprekende prijzen, de Award of Merit van de Britisch Royal Horticultural Society in 1981 en in dat zelfde jaar ontving hij eveneens de Trial Garden Award van de Koninklijke Algemene vereniging voor Bloembollencultuur.
Wist je dat….
- het de snelst groeiende hersenziekte ter wereld is?
- dat hersencellen afsterven die dopamine maken?
- dopamine noodzakelijk is voor het doorgeven van signalen aan de spieren?
- Parkinson een ziekte is die verergert na verloop van tijd?
- de kans op dementie stijgt naarmate de patiënten ouder worden?
- Parkinsonpatiënten baat kunnen hebben bij muziek?
- ruim 52.700 in Nederland lijden aan deze ziekte ?
Ga voor meer info naar de website van de Parkinson Vereniging.