Wereld Parkinson Dag
De Wereld Parkinson Dag is altijd op 11 april omdat het namelijk de geboortedag van Sir James Parkinson is. Sir James Parkinson was een Britse arts die in 1817 in een medisch artikel een toen nog onbekende ziekte omschreef die later naar hem vernoemd werd, de ziekte van Parkinson.
Sinds wanneer heet “shaking palsy” de ziekte van Parkinson?
De beschrijvingen van Sir James Parkinson waren zo gedetailleerd dat hij andere inspireerde om nader onderzoek te doen naar de ziekte “shaking palsy”. De grondlegger van de neurologie, de Franse arts Jean-Martin Charcot, verbond de naam van Parkinson in 1876 aan het syndroom wat tot die tijd alleen bekend stond onder de naam “shaking palsy”. Pas in 1912 kreeg Sir James Parkinson de erkenning die hij verdiende.
Wist je dat?
- Het een aandoening aan de hersenen is?
- Dat hersencellen afsterven die dopamine maken?
- Dopamine noodzakelijk is voor het doorgeven van signalen aan de spieren?
- Het een ziekte is die verergert na verloop van tijd?
- De kans op dementie stijgt naarmate de patiënten ouder worden?
- Patiënten vatbaar zijn voor het krijgen van een depressie?
- Ongeveer 50.000 mensen in Nederland lijden aan deze ziekte ?
Lopen voor Parkinson
Tijdens de 100e Nijmeegse Vierdaagse kun je als deelnemer ook kiezen om voor een goed doel te lopen, de Nijmeegse Vierdaagse Sponsorloop. Je kunt je aanmelden op devierdaagsesponsorloop.nl.
In 2015 haalden de sponsorlopers ruim € 10.500 op voor de Parkinson Vereniging.
Week van de Teek van 11 t/m 17 april 2016
Zodra het weer wat warmer wordt zul je in de media meer horen (en zien) over de teek omdat klaarblijkelijk in het collectief geheugen staat dat warm weer en teken bij elkaar horen. Maar vergis je niet, teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur boven de 5° tot 10° C komt.
App “Tekenbeet”
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de app “Tekenbeet” in 2014 gelanceerd. Met deze app kun je (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. De app “Tekenbeet” is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de App Store.
Melding maken is belangrijk!
Het is belangrijk dat er melding gemaakt wordt van een opgelopen tekenbeet. Dit om gericht onderzoek te kunnen doen en aan de hand daarvan de juiste voorlichting te geven.
Je kunt op tekenradar.nl melding doen van een opgelopen tekenbeet. Werk je beroepsmatig in het groen dan kun je een tekenbeet melden op stigas.nl. Op tekenradar.nl kun je ook de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek vinden!
Specifieke info voor huisdieren kun je in de blog van vorig jaar lezen of op stopdeteek.nl.