Wereldziekendag
De initiatiefnemer voor Wereldziekendag was paus Johannes Paulus II. Dat deze paus voor deze dag heeft gekozen heeft een diepere achterliggende betekenis. De paus kreeg in 1991 te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed (de rest van de wereld kreeg dit pas jaren later te horen), daarmee was het lot van deze paus bezegeld. Dat besefte paus Johannes Paulus II zich maar al te goed, hij realiseerde zich dat het pad dat God voor hem had uitgestippeld een weg zou worden waarin pijn en lijden geen onbekenden zouden zijn. De dag waarop de Kerk het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes viert werd door paus Johannes Paulus II op 13 mei 1992 ook uitgeroepen tot Wereldziekendag. Klik hier als je de Wereldziekendag boodschap van Paus Franciscus wilt lezen.
Wereld Epilepsiedag
De eerste Wereld Epilepsie Dag werd gehouden in 2015 en was een initiatief van International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy. Deze Epilepsiedag is de vervanger van de Europese Epilepsie Dag die werd gelanceerd op 14 februari 2011. Het is een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het hebben van epilepsie en de impact die het heeft op iemands leven maar ook op dat van de naasten.
Heb jij een hart voor epilepsie?
De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) brengt vandaag ook epilepsie onder de aandacht met de actie “Heb hart voor epilepsie”. Het thema voor 2019 is: Aanvalsdetectie. Wil jij laten zien dat je begaan met de impact die epilepsie heeft op iemands leven en dat van hun naasten? Verspreid dan de afbeelding “Heb hart voor epilepsie” via social media met de hashtag #hebhartvoorepilepsie en #epilepsyday.
Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschappen
Omdat de internationale dag op een maandag valt zijn de meeste activiteiten het afgelopen weekend in Nederland georganiseerd. De Internationale staat gewoon voor vandaag gepland. Het thema voor 2019 is : “Investering in vrouwen en meisjes in wetenschap voor inclusieve groene groei“. In de afgelopen 15 jaar heeft de internationale gemeenschap veel moeite gedaan om vrouwen en meisjes in de wetenschap te inspireren en te betrekken.
Echter door langdurige vooroordelen en gendertypering geloven meisjes al op jonge leeftijd dat een toekomst in de wetenschap, techniek of ICT niet voor hen is. Hoe komen ze toch op dat idee? Want wanneer je vijf, zes of zeven bent, denk je echt niet na over je carrière. Daarom is het maar goed dat deze internationale dag in het leven is geroepen! Er moet een einde komen aan gendertypering!
Ga voor STEM (Science, Technology, Engineering, and Math)
Op dit moment is wereldwijd minder dan 30% van de onderzoekers vrouw. Volgens gegevens van UNESCO (2014 – 2016) selecteert slechts 30% van alle vrouwelijke studenten STEM-gerelateerde velden in het hoger onderwijs. Wereldwijd is de inschrijving van vrouwelijke studenten bijzonder laag in ICT (3%), natuurwetenschappen, wiskunde en statistiek (5%) en in techniek, productie en constructie (8%).
Europese Dag van alarmnummer 112
Niet iedereen weet dat in alle EU-lidstaten 112 hét gratis alarmnummer is dat je met een vaste lijn of mobiel belt voor potentieel levensgevaarlijke situaties, ernstige misdrijven of situaties waarin sprake is van acute dreiging. Je kan daar met Engels, Frans, Duits, Italiaans of Russisch terecht. Ook in Israël, Turkije en Rusland roep je telefonisch hulp in door 112 te bellen. Heb je in Nederland niet direct dringende hulp nodig dan bel je 0900-8844.