11 november – Elfde van de Elfde | Nationale Kunstdagen | Sint Maarten | Wapenstilstandsdag

Elfde van de Elfde

Voor iemand die geboren en getogen is in “Lampegat de Gekste” is de elfde van de elfde natuurlijk een gedenkwaardige dag. Carnavalsvierders, kapellen en verenigingen trekken vandaag de binnenstad in en gaan van kroeg naar kroeg en nemen hiermee alvast een voorschot op het Lampegats carnaval .

Om 11.11 begint het nieuwe carnavalsseizoen, maar het officiële startschot voor “Elluf Elluf” is om 18.11. Oh ja, in Eindhoven zeggen we niet “Alaaf” maar “Salaai”. Altijd handig om te weten.

Nationale Kunstdagen

Vandaag en morgen staat de Beursfabriek in Nieuwegein in het teken van de Nationale Kunstdagen. Meer dan 2.000 kunstwerken van meer dan 200 kunstenaars worden geëxposeerd en te koop aangeboden. Bijna elke kunstvorm is vertegenwoordigd: schilderijen, keramiek, tekeningen, fotografie, bronzen beelden, houten objecten, sieraden, textielkunst en nog veel meer disciplines worden geëxposeerd en te koop aangeboden door de makers van de kunstwerken zelf.

Sint Maarten

Bij Sint Maarten gaan mijn gedachten automatisch terug naar de jaren ’70, ik zie me nog lopen met mijn zelfgemaakte lampion. Weet niet of ik het me goed herinner maar volgens mij maakte we die op school tijdens de handenarbeidles. Ik woonde toen in Eindhoven, in de wijk “de Tempel”. De wijkvereniging was toen vrij actief want er waren niet alleen activiteiten tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag maar ook op 11 november, het feest rond Sint Maarten.

In een grote kinderoptocht liepen we door de wijk met onze lampionnen waarin een echt kaarsje brandde. Ja ja, in die tijd hadden we echte kaarsjes in de lampion, niet zoals tegenwoordig met die led lampjes of zo. Maar goed, ik weet niet of ik het al eens gemeld had, maar ik was niet echt een handig kind. Je voelt het wel aankomen….mijn lampion ging steevast in de fik. De pret was er niet minder om want we liepen midden op straat en de auto’s moesten aan de kant voor ons. Hoe gaaf is dat als kind.

Wapenstilstandsdag

Op 11 november 1918 om 11.00 uur werd in een bos bij het stadje Compiègne de wapenstilstand ondertekend door Ferdinand Foch, Franse maarschalk en opperbevelheber van de geallieerden, en een Duitse delegatie. Hiermee kwam een einde aan vier jaar onafgebroken oorlog voeren! Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt in diverse landen officieel herdacht. In het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest vindt morgen de officiële herdenking plaats.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.