12 augustus – Sandwichkind-dag | Dag van de Jeugd | Olifantendag

Sandwichkind-dag

Voor alle kinderen die in het gezin het beleg tussen twee boterhammen zijn is Sandwichkind-dag dé dag waarop je als sandwichkind hebt zitten wachten. Want, als ik alle artikelen gevonden op het internet mag geloven, dan voel jij je als het middelste kind je verloren. Je bent de grote verliezer in de strijd om de aandacht. Je kan zelfs lijden aan het Middelste Kind Syndroom. Gooi alle onzin onderzoeken naast je neer want laten we eerlijk zijn; wat maakt die twee kale boterhammen tot een overheerlijke sandwich? Precies! Het beleg tussen twee bammen!

Internationale Dag van de Jeugd

Er lopen momenteel 1,8 miljard jonge mensen tussen de 10 en 24 jaar rond op deze wereld. De wereld is nog nooit zo jong geweest als nu en het wordt elke dag jonger. Helaas leeft 1 op de 10 van deze kinderen in conflictgebieden en 24 miljoen van hen kunnen of gaan niet naar school. Politieke instabiliteit, uitdagingen op de arbeidsmarkt en beperkte ruimte voor politieke en maatschappelijke participatie hebben geleid tot een toenemende isolatie van onze jeugd in samenlevingen.

De ontwikkeling van elke samenleving hangt af van hoe goed er voor de jeugd wordt gezorgd en hoe ze ondersteund wordt. De jonge mensen zijn wel de ambassadeurs van de positieve verandering en dat is essentieel als je op alle punten die vermeld staan in de 2030 Agenda for Sustainable Development vooruitgang wilt boeken.

“Transforming education”

Het thema van dit jaar benadrukt dat onderwijs rechtvaardiger en inclusiever moet worden. Onderwijs is een cruciaal instrument in de strijd tegen armoede, voor een goede gezondheid, gendergelijkheid, fatsoenlijk werk, verminderde ongelijkheden, duurzame ontwikkeling en onderwijs kan een rol spelen bij het voorkomen van conflicten. Inclusief en rechtvaardig kwaliteitsonderwijs geeft de jeugd kansen in het leven.

UN DESA en UNESCO strijden samen voor een meer inclusiever en rechtvaardiger onderwijssysteem die klaar is voor de 21e eeuw.

Wereld Olifantendag

Wereld Olifantendag is in het leven geroepen door de Elephant Reintroduction Foundation. Het is een dag waarop zorgen worden geuit over het voortbestaan van de olifant. Een dag waarop kennis wordt gedeeld en naar oplossingen wordt gezocht om olifanten, of ze nu in het wild of in gevangenschap leven, een beter leven te geven. En stellen we ons vragen zoals: “hoe stoppen we stropers, wat kunnen we doen tegen ontbossing en de illegale ivoorhandel, dat soort werk”.

Hoeveel soorten zijn er?

Van de ooit honderden slurfdieren die op onze aardkloot rondliepen zijn er nog twee over. De Afrikaanse olifant (± 415.000), met de ondersoorten de savanneolifant en de bosolifant. En de Aziatische olifant (tussen de 40.000 en 45.000), met de ondersoorten Indische olifant (tussen de 20.000 tot 25.000), Sri Lankaanse olifant (tussen de 3.160 tot 4.400), Sumatraanse olifant ( tussen de 2.400 en 2.800) en Borneose olifant (± 1.500).

De Afrikaanse olifant staat momenteel vermeld als Kwetsbaar (A2a) en de Aziatische heeft het etiket Bedreigd op de Rode Lijst van IUCN. Als je begaan bent met het welzijn en het voortbestaan van de olifant dan is Wereld Olifantendag bij uitstek dé dag om in actie te komen. Op de website worldelephantday.org kun je op verschillende manieren je steentje bijdragen voor een wereld die olifanten, wilde dieren en hun leefgebied beschermt.

Deel dit bericht