Internationale Malala-dag
De Verenigde Naties hebben 12 juli uitgeroepen tot Internationale Malala-dag omdat het de geboortedag is van jonge activiste Malala Yousafzai. Waarom zul je misschien denken? Op 12 juli 2013 hield de 16-jarige Pakistaanse activist een ontroerende toespraak op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Ze richtte zich op de noodzaak van wereldwijde toegang tot onderwijs voor vrouwen en deed een beroep op de wereldleiders om hun beleid te wijzigen. De tiener werd alom gewaardeerd om haar opmerkelijke toespraak. Aangezien die dag haar verjaardag was, verklaarde de VN daarom prompt dat de dag nu zal worden gevierd als Malala-dag om de jonge activist te eren. Ze had plannen om dokter te worden, maar is nu meer geïnteresseerd in politiek.
Was Malala zo bijzonder dat zij daarom een Malala-dag?
Ja dat was ze. Op 11-jarige leeftijd schreef de Pakistaanse Malala Yousafzai onder een pseudoniem een blog (op de site van de BBC) over het Talibangeweld, de schendingen van mensenrechten en dat meisjes niet naar school mochten in de Swat vallei. Op 9 oktober 2012 werd de schoolbus waarin Malala zat gekaapt door de Taliban. Malala Yousafzai en twee andere meisjes werden neergeschoten door een lid van de Tehrik-i Taliban Pakistan. Een regelrechte moordaanslag als reactie op Malala’s activisme. Malala werd in haar hoofd en hals geschoten en bleef bewusteloos en in kritieke toestand in het plaatselijke ziekenhuis. Ze overleeft de aanslag en ze wordt naar het veiliger Engeland gebracht om te herstellen. Om het gezin te kunnen onderhouden krijgt haar vader daar een baan bij het Pakistaanse consulaat.
Hier zijn de interessante feiten over Malala:
- nominatie voor de Internationale Kindervredesprijs in 2011
- de Pakistaanse vredesprijs voor kinderen in 2011
- Sacharovprijs voor de Vrijheid van Meningsuiting in 2013
- Internationale Kindervredesprijs in 2013
- Nobelprijs voor de Vrede in 2014
- Four Freedom Award voor Vrijwaring van gebrek in 2014
- in 2015 werd een asteroïde genoemd ter ere van Yousufzai
- de activist werd in 2017 door secretaris-generaal António Guterres aangewezen als vredesboodschapper van de Verenigde Naties
- in 2018 ging de activist naar de universiteit van Oxford om filosofie, economie en politiek te studeren
Op 17-jarige leeftijd was Yousufzai de jongste ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede sinds de oprichting in 1901.
Malala Fonds
Malala en haar vader Ziauddin Yousafzai hebben in 2013 het Malala Fund opgericht. Dit fonds heeft als doel om alle meisjes overal ter wereld in staat te stellen om 12 jaar lang goed onderwijs te kunnen volgen zodat ze een goede toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen. Dat doen ze niet door het bouwen van scholen maar door het bouwen van netwerken. Dit ligt geheel in lijn met het gedachtegoed van Malala en Ziauddin. Malala Fund is van mening dat lokale onderwijzers en pleitbezorgers het grootste inzicht, innovatie en energie bieden die nodig zijn om de belemmeringen aan te pakken die meisjes in hun gemeenschap van school houden.