Om alvast in de stemming te komen voor de Dag van de Spaanse taal ben ik zaterdagavond naar een concert geweest van het kamerkoor Alauda Vocalis die een “Spaanse avond” had georganiseerd met, logischer wijs, Spaanstalige liederen. Deze liederen kwamen uit dezelfde tijd als waarin Columbus Amerkia ontdekte. We hebben genoten van het concert en na afloop kon je ook nog Spaanse hapjes en drank nuttigen. Duidelijk een win win situatie. 😉
Dag van de Spaanse taal en Columbus Dag
De VN heeft 12 oktober uitgeroepen als Dag van de Spaanse taal aangezien deze dag wordt gezien als de dag dat Columbus, in het jaar 1492, het continent Amerika heeft ontdekt en vanaf die dag dus de Spaanse taal en cultuur werd verspreid.
Columbus Dag wordt gevierd in Spaanstalige landen, in ex-kolonies van Spanje en de USA. Maar niet iedereen is even blij met Columbus Dag vanwege het feit dat Columbus een omstreden persoon is die veel leed heeft gebracht onder de oorspronkelijke bevolking van Amerika. Daarom wordt er bijvoorbeeld in South Dakota op deze datum Native American Day gevierd.
Op 3 augustus heb ik de blog “Columbus vertrekt op ontdekkingsreis” geschreven waarin ik uitleg wie wél Amerika heeft ontdekt.
Wereld Artritisdag en Wereld Reuma Dag
Reuma is niet één ziekte maar de verzamelnaam voor alle reumatische aandoeningen. Er bestaan wel 100 verschillende soorten reuma. Reumatoïde artritis wordt in de volksmond meestal gewoon ‘reuma’ genoemd.
Verschil tussen reumatoïde artritis en artrose ( artritis )
Reumatoïde artritis is vooral een ontsteking van het gewrichts-slijmvlies waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak.
Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose
gewrichtsslijtage genoemd.
Donorweek van 12 tot en met 18 oktober
Ben jij al donor? Nee? Waar wacht je nog op? Word ook donor, want er wachten nu nog ongeveer 1.100 ernstig zieke mensen op een orgaan en bijna 700 mensen op weefsel.
Hoeveel donoren in Nederland?
Vorig jaar hebben bijna 137.000 Nederlanders van 12 jaar en ouder zich geregistreerd als donor. Daarmee kwam het totaal aantal donoren in 2014 uit op 4.252.175 en dat op een bevolking van 16.959.447 die ingeschreven staan in het GAB ( Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens ). Dat is inclusief de groep 0-12 jaar en exclusief bijvoorbeeld de groep illegalen of vluchtelingen die nog geen half jaar in Nederland zijn.
Nee-zeggers
Maar liefst 1.567.956 geven géén toestemming voor orgaantransplantatie, maar willen ze hoogstwaarschijnlijk maar al te graag wél ontvangen als het nodig is. Moeten we de nee-zeggers uitsluiten van een orgaantransplantatie? Hoe denk jij daar over?
Een moslim mag en kan ook orgaandonor worden, in onderstaand filmpje vin je tekst en uitleg.