Friese Molendag
Sinds 1974 wordt jaarlijks op de tweede zaterdag en zondag in mei de Nationale Molendagen gehouden. Maar er zijn ook tientallen regionale Molendagen. Zoals vandaag de Friese Molendag. Niet alleen kun je de grote verscheidenheid aan molens in Friesland bewonderen maar je mag bij vele ook nog eens een kijkje binnen nemen. Met de te verwachten windkracht vier zullen de wieken lekker draaien op de Friese Molendag. Pas maar op dat je geen klap van de molen krijgt.
Regionale molendagen
Vandaag is er ook de Altenase Molendag en Draaidag Molenviergang Tweemanspolder Zevenhuizen. Ik wist niet dat in de maanden maart tot en met november diverse provinciale en regionale molendagen zijn. Voor het complete overzicht klik hier. Deze molendagen komen er nog aan (als de weersomstandigheden dit toelaten):
- Molendag Hoeksche Waard → 19 oktober
- Zijper Molendag → 20 oktober
- Draaidag Molenviergang Tweemanspolder Zevenhuizen → 26 oktober
- Rijnlandse Molendag → 27 oktober
- Rijnlandse maaldagen → 2 november
- Draaidag Molenviergang Tweemanspolder Zevenhuizen → 23 november
- Molendag Súdwest-Fryslân → 24 november
- Draaidag Molenviergang Tweemanspolder Zevenhuizen → 7 december
- Rijnlandse maaldagen → 7 december
Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders
Laten we bij het begin beginnen: wat is een onthaalouder? Voor de lezers uit Vlaanderen is dit een makkelijke vraag. Vraag je het aan de gemiddelde Nederlander dan wordt het al lastiger. De uitleg die op Wikipedia staat is de volgende: Een onthaalouder is een persoon – man of vrouw – die kinderen opvangt in de eigen woning. In Vlaanderen heeft men twee soorten onthaalouders: zelfstandige onthaalouder en onthaalouder aangesloten bij een dienst: Een zelfstandige onthaalouder werkt onder een “zelfstandigenstatuut”. Een onthaalouder die aangesloten is bij een dienst krijgt alleen maar een onkostenvergoeding.
Onthaalouders en Kinderbegeleiders
Jaarlijks wordt op 12 oktober in Vlaanderen de Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders gevierd. Een dag waarop ouders en werkgevers als blijk van waardering een presentje of wat extra aandacht geven aan de onthaalouder en kinderbegeleider. Want de onthaalouder en kinderbegeleider spelen een belangrijke rol bij de opvang en zeer zeker bij de opvoeding van het kind.
Hoe kan je onthaalouder (gastouder) in Nederland worden?
Niet iedereen mag gastouder worden, ten eerste moet je beschikken over een geschikt diploma of het certificaat goed gastouderschap hebben of een Ervaringscertificaat (EVC). Ten tweede moet je in het bezit zijn van een (geldig) geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Maar dan zijn we er nog niet, de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben jij én je huisgenoten nodig voordat je aan de slag mag als gastouder. De laatste stap is dat je als gastouder gaat inschrijven bij een gastouderbureau die ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.
Wereld Trekvogeldag
Sinds vorig jaar wordt World Migratory Bird Day (WMBD) tweemaal per jaar gehouden; op de tweede zaterdag in mei en oktober (12-10). Door tweemaal per jaar een speciale dag te organiseren hoopt de organisatie van WMBD een groter publiek te bereiken waardoor hun boodschap meer mensen zal bereiken. De algemene boodschap blijft hetzelfde: het bewustzijn verhogen over de bedreigingen waarmee trekvogels worden geconfronteerd.
We staan er niet altijd bij stil maar vogels vormen een belangrijk onderdeel van de mondiale biodiversiteit. Ze zijn een onmisbare schakel in het internationaal meta-ecosysteem. Trekvogels bestuiven gewassen en helpen planten te groeien door zaden te verspreiden en op insecten te jagen. Wanneer trekvogels verdwijnen, dan is het slecht gesteld met onze leefomgeving!