Dag van de Mindfulness
Wisdom Publications is de bedenker van de Mindfulness Day op 12 september. Hoe fijn moet het voor de mindfulness business zijn dat er ook jaarlijks op de eerste zondag van mei een Mindfulness Day wordt gehouden. Afijn, om de voordelen van mindfulness onder de aandacht te brengen worden op beiden dagen wereldwijd cursussen, workshops en andere activiteiten georganiseerd.
Hoe mindful ben jij?
Steeds vaker hoor ik in mijn omgeving dat personen aangeraden wordt om een mindfulness training te gaan volgen. Een training volgen om jezelf beter te leren kennen en te accepteren kan alleen maar goed zijn. Het uiteindelijke doel is om dingen te nemen zoals ze komen, zonder ze beter of anders te willen maken. Met andere woorden: leef en geniet! Benieuwd hoe mindful je bent? Doe dan de online mindfulness test.
Europese Migraine-dag
De allereerste Europese Migraine-dag werd in 2006 georganiseerd door de non-profit organisatie European Migraine & Headache Alliance (EMHA). Dit jaar is het doel van Europese Migraine-dag Europese politici bewust te maken van de impact van de chronische hersenziekte migraine op de maatschappij. Migraine kost de EU jaarlijks 18 miljard euro, voornamelijk veroorzaakt door arbeidsverzuim.
Wist je trouwens dat twee miljoen Nederlanders lijden aan migraine? En van die groep een half miljoen minstens elke week een aanval krijgen? Moet er niet aan denken! Klik hier voor meer uitleg.
Internationale Dag voor Zuid-Zuid samenwerking
Zuid-Zuid samenwerking is een manifest van solidariteit tussen volkeren en landen. Het draagt bij aan een hoger nationale welzijn, nationale en collectieve zelfredzaamheid en het bereiken van internationaal overeengekomen ontwikkelingsdoelen zoals de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.
De Internationale dag voor Zuid-Zuid samenwerking viert de behaalde resultaten van de afgelopen jaren. Het thema van dit jaar, From Commitment to Action — Follow up to Buenos Aires Plan of Action+40, richt zich op de uitvoering van de dit jaar gemaakte afspraken die zijn vastgelegd in het actieplan +40.
Wie profiteren van de Zuid-Zuid samenwerking ?
Het zijn de Global South landen die profiteren van de Zuid-Zuid samenwerking. Logische eerste gedachte is dat het landen betreft die op en onder de evenaar (zuidelijk halfrond) liggen. Klopt niet helemaal. De term Global South wordt door de Wereldbank gebruikt voor landen met een laag en gemiddeld inkomen in vergelijking met de Global North.
De Wereldbank schaart daar Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied onder. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rijk en arm. Frappant detail is dat de meeste mensen die tot de Global South behoren wonen op het noordelijk halfrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan India en China.
Wat is het verschil tussen Noord-Zuid- en Zuid-Zuidsamenwerking?
De rijke landen (Global North) geven traditionele ontwikkelingshulp door het geven van geld en kennis aan arme landen (Global South) waaraan specifieke voorwaarden worden gesteld, dit wordt de Noord-Zuid samenwerking genoemd. Het “wij helpen maar dan willen we er wel wat voor terug” principe, ook wel quid pro quo genoemd.
De Zuid-Zuid samenwerking heeft een compleet andere insteek, de landen zien elkaar als gelijkwaardige ontwikkelingspartners die samenwerken in solidariteit. Ze wisselen oplossingen en constructieve ideeën uit over bijvoorbeeld honger- en armoede-bestrijding uit zelf eerdere opgedane ervaringen. Zo liet Bhutan Costa Rica de voordelen van Bhutaanse rode rijst zien en Costa Rica op haar beurt introduceerde de biologische ananas in Benin.