12 september – Programmeursdag | Festival van het Leren | Internationale Dag van Zuid-Zuid samenwerking

Programmeursdag (Russisch: День программи́ста)

Niet geld maar computers, technologie en software is hetgeen waarop de wereld draait tegenwoordig. Want voor elk stukje slimme software heb je een programmeur nodig die eventuele problemen oplost. Programmeurs zijn echt onmisbaar in de huidige technologische wereld en om deze mensen in het zonnetje te zetten werd in 2007 voor het eerst een Internationale Programmeursdag gevierd.

In Rusland officieel erkend

In 2009 ondertekende de Russische president Dmitri Medvedev het regeringsbesluit om “Programmeursdag” officieel als feestdag te erkennen. In dat besluit werd ook vermeld dat deze feestdag gevierd dient te worden op de 256e dag van het jaar. Dat is dan 13 september behalve in een schrikkeljaar, dan wordt het 12 september. Die 256e dag is niet random gekozen, een byte kan 256 verschillende waarden aannemen. Er zal geen programmeur te vinden zijn die dat niet weet.

Andere data

Niet iedere programmeur viert Programmeursdag op 13 september ( of 12 september), andere bekende programmeursdagen zijn:

  • 7 januari
  • 4 april – sterfdag van de beschermheilige van het internet Isidorus van Sevilla
  • 10 december – geboortedag van Ada Lovelace, de eerste programmeur

Festival van het Leren

Je bent nooit te oud om te leren! Juist daar draait het om bij het Festival van het Leren. Het Festival wil alle burgers, ook voor wie het leren niet zo vanzelfsprekend is, stimuleren om de schoolboeken in te duiken en zich verder te ontwikkelen.

Het Festival duurt van 12 t/m 23 september en tijdens deze 10 dagen worden in alle provincies activiteiten georganiseerd. Van gratis workshops tot cursusmarkten, wellicht zit er iets voor jou tussen. Het complete overzicht vind je hier.

Wat is Zuid-Zuid samenwerking?

De rijke landen (“het Noorden”) geven ontwikkelingshulp door het geven van geld en kennis aan arme landen (“het Zuiden”), dit wordt de Noord-Zuid samenwerking genoemd. Het “wij-zullen-u-wel-helpen” principe. De Zuid-Zuid samenwerking heeft een compleet andere insteek, de landen zien elkaar als gelijkwaardige ontwikkelinspartners die samenwerken in solidariteit. Ze wisselen oplossingen en constructieve ideëen uit voor bijvoorbeeld honger- en armoede-bestrijding, uit zelf eerdere opgedane ervaringen. Bhutan leerden Costa Rica de voordelen van Bhutaanse rode rijst en Costa Rica op haar beurt introduceerde de biologische ananas in Benin

Laten we vandaag het grote potentieel van de Zuid-Zuid samenwerking erkennen en gebruiken om wereldwijd het welzijn van de mensen te verbeteren” , aldus Ban Ki-moon.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.