Verloren Maandag
Verloren Maandag of Verzworen Maandag (Lundi Perdu of Lundi Parjuré) is een eeuwenoude puur Vlaamse traditie die op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen wordt gevierd. Al in middeleeuwse akten wordt melding gemaakt van “Lundi Parjuré” (Verzworen Maandag), de dag waarop ambtenaren hun eed aflegden en er dus niet gewerkt werd. Die dag kon je als “verloren” beschouwen en waarom dan niet lekker feesten en worstenbroodjes eten ter ere van de eedaflegging? Dus…..
Vandaag eten we worstenbroodjes en appelbollen
Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie gebleven om op Verloren Maandag worstenbroodjes en appelbollen te eten. Over het ontstaan van deze traditie zijn allerlei verklaringen te vinden, van herbergiers die hun klanten trakteerden op gebraden vlees en brood tot aan arbeiders uit de Antwerpse haven die van hun baas een “feestmaal” kregen aangeboden. De appelbol is aan het gebruik toegevoegd voor de zoetekauwen onder ons.
Koppermaandag
Bij ons staat de eerste maandag na Driekoningen in de boeken vermeld als Koppermaandag of Koppertjesmaandag. De Koppermaandag is eeuwen geleden ontstaan. In de eerste helft van de 15e eeuw wordt Koppermaandag al genoemd maar men vermoedt dat het al een veel ouder gebruik is. Als men vroeger zich te goed ging doen aan drank en spijs noemde men dat “aan het kopperen gaan”. En zo is de naam koppermaandag ontstaan.
Tot aan 1604 was het in Amsterdam de gewoonte om op Koppermaandag melaatsen in de stad toe te laten, zij liepen dan in optocht naar de Dam. Normaal gesproken kwamen lepralijders natuurlijk de stad niet in vanwege het besmettingsgevaar, dus Koppermaandag was echt iets bijzonders. Op deze speciale dag werd er geld ingezameld voor het, buiten de poorten van Amsterdam gelegen, Leprozenhuis en kregen de melaatsen een maaltijd aangeboden. De melaatsen mochten gaan “kopperen” in de stad.
Internationale Dag van AMBER Alert
Op Internationale Dag van AMBER Alert wordt Amber en het ontstaan van AMBERT Alert internationaal herdacht. Het Nederlandse AMBER Alert is het grootste burgerparticipatie-initiatief dat we hebben in Nederland. Maar liefst 12 miljoen burgers en duizenden organisaties worden bereikt en zoeken mee als een kind vermist is. Hoe meer speurende ogen hoe beter want de eerste 3 uur bij een vermissing zijn cruciaal! Zet vandaag nog de AMBER Alert App op je smartphone (Android iOS Windows). Hoe meer gebruikers, hoe groter het bereik!
Hoe vaak?
Gemiddeld wordt 1 à 2 keer per jaar een landelijk AMBER Alert uitgestuurd voor een ontvoerd of vermist kind dat in direct levensgevaar verkeerd. Daar staat tegenover dat ongeveer 20 keer per jaar een Vermist Kind Alert wordt uitgestuurd voor urgente kindervermissingen. Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via sociale media. Enkele cijfers:
- 16 x Vermist Kind Alerts in 2019
- 3 x Amber Alerts in 2019
- 94% van de kinderen wordt gezond en wel teruggevonden
- AMBER Alert bereikt 12.172.636 mensen in Nederland
- 95% van de Nederlanders kent AMBER Alert
AMBER Alert Europe
Als een kind vermist raakt wil je dat iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gesteld. Niet alleen in het land van herkomst maar in elk Europees land. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen ook over de grens beter opgespoord konden worden werd AMBER Alert Europe in maart 2013 gelanceerd.