.Foto bovenaan de blog heeft Dennis Somers gemaakt
Dag van de Franse Frietjes
Kan een week fijner beginnen dan met op maandag de Dag van de Franse Frietjes? Dacht het niet. Alhoewel mijn voorkeur toch uit gaat naar Vlaamse Frieten of kreukelfrietjes. Sla natuurlijk een portie Franse Frietjes niet af, want dat is in de ogen van een frietliefhebster pur sang een doodzonde. Kijk, frietjes heb je in allerlei vormen en maten. Ligt er maar net aan hoe dik ze worden gesneden. Zo heb je Vlaamse/Belgische frieten, Nederlandse friet, Raspatat, Steppegras, Franse pomme frites, Engelse chips, Franse frietjes, Kreukelfriet of biologische friet.
Andere optie is om zelf friet te maken. Zie mijn moeder nog in de keuken staan met haar frietsnijder. En voordat je de frietjes op je bord hebt liggen verstreken er nog uren. Eerst voorbakken, daarna afkoelen en vervolgens voor de tweede keer in de frituurpan. Niet zo elektrisch geval of airfryer zoals nu maar met een emaille frietpan met korf. Per hoge uitzondering gingen we weleens friet halen, bij frituur van Dam. Alleen een familiezak friet. Soms vergezeld van een goulashkroketje want die moderne snacks waren in de ogen van mijn moeder ongezond.
Internationale Dag van de Stadsomroeper
Tegenwoordig beschikken we over allerlei (online) mediakanalen en/of Twitter en WhatsApp voor de verspreiding van het laatste nieuws. Dat ging vroeger wel anders. Wilde je als overheidsinstantie, middenstander, landeigenaar of kasteelheer het laatste nieuws bij de mensen krijgen dan schakelde je de stadsomroeper of dorpsomroeper in. Of zoals ze het in België noemen de Belleman. Er zijn in ons land nog twintig wedstrijdomroepers actief. Allemaal lid van het omroepersgilde “Eerste Vereniging Stads- en Dorpsomroepers Nederland” (E.V.S.D.O.N.).
In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland noemt men een stads- of dorpsomroeper een Town Crier en in Afrika vind je zelfs de Whale Crier of Hermanus (walvisomroeper).
Internationale Puzzeldag
De Internationale Puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzels zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.
Internationale Rotsen Dag
Op International Rock Day staan rotsen in de schijnwerpers. Verspreid over de wereld liggen prachtige door wind en weer gevormde rotsen. Soms kun je er heel duidelijk een dier in zien, zoals de Elephant Rock die in het zuidoosten van IJsland nabij Heimaey staat. Of een voorwerp zoals de Horseshoe Bend. Dat is een door de rivier de Colarado gevormde hoefijzervormige lus rondom een giga rots. Australië heeft 2 enorme “rots-trekpleister”. Ayers Rock en de Twelve Apostles langs de beroemde Great Ocean Road. De Twelve Apostles zijn vernoemd naar de 12 apostelen van Jezus. Nou ja, twaalf. Anno 2020 staan er maar 8 fier overeind.