Palmpasen
Palmpasen (ook wel Palmzondag genoemd) valt op de laatste zondag van de vastenperiode en is de eerste dag van de Goede Week. Voor de niet christenen onder ons: de Goede Week is de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag, in deze week worden ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag gevierd. Palmpasen is ook de dag waarop herdacht wordt dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen reed en werd binnengehaald door een juichende menigte die met palmtakken zwaaide en “Hosanna” riepen.
Palmpasenoptocht
Een van de tradities met Palmpasen is dat kinderen rondlopen met een palmpaasstok: een met palm of buxus versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Hoe maak je eigenlijk een goede palmpaasstok?
De korte versie: maak van twee houten latten of stokken een kruis en omwikkel die met gekleurd papier of lint. Versier het kruis met een palmtakje, haantje van brood, sinaasappel en met één of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit. Nu maar hopen dat er bij in jou gemeente/wijk een Palmpasenoptocht wordt georganiseerd, zo niet dan ben je toch leuk aan het knutselen geweest
Week van de Teek (15 – 21 april)
Elk jaar lopen mensen in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op. Uiteindelijk krijgen ongeveer 27.000 mensen per jaar ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Gelukkig knapt het merendeel na behandeling op maar uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten houden na lymeziekte. De klachten kunnen dermate dramatisch zijn dat 30% van de patiënten in de afgelopen maand serieus aan zelfmoord hebben gedacht. Hieruit blijkt dat je absoluut niet lichtzinnig om moet gaan met een tekenbeet.
In de winter zijn teken ook actief!
Teken kunnen het hele jaar door actief zijn, zodra de temperatuur boven de 5° komt komen de teken in actie. Echter de meeste kans op een tekenbeet blijkt juni te zijn volgens Tekenradar. Maak altijd melding van een tekenbeet. Dit om gericht onderzoek te kunnen doen en aan de hand daarvan de juiste voorlichting te geven. Je kunt op tekenradar.nl melding doen van een opgelopen tekenbeet. Werk je beroepsmatig in het groen dan kun je een tekenbeet melden op stigas.nl. Op tekenradar.nl vind je de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek!
Tekenbeet app
Wist je trouwens dat het RIVM de gratis “Tekenbeet” app in 2014 al heeft gelanceerd? Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Downloaden? De app “Tekenbeet” is gratis te downloaden voor Android-gebruikers in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.
De besmette teek als overbrenger van ziekten
De meest bekende ziekte die wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde teek is de ziekte van Lyme. Bij diersoorten komt de ziekte van Lyme het vaakst voor bij honden (acute symptomen zijn; sloomheid en koorts) en paarden (klachten zijn divers, let bijvoorbeeld op wisselende kreupelheden, chronisch gewichtsverlies, sloomheid, gedragsveranderingen). Maar niet alleen de ziekte van Lyme wordt door de teek overgedragen.
Bij honden zijn de twee ander meest voorkomende teek overdraagbare aandoeningen:
- Babesiose – enkele ziekteverschijnselen zijn: kortademigheid, traagheid en rode urine
- Ehrlichia – een paar eerste symptomen zijn: rillingen, gebrek aan eetlust en koorts
De ziektes die ook door de teek op het paard kunnen worden overgedragen zijn:
- Anaplasmose – enkele ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts, lusteloosheid, niet willen eten en geelheid
- Piroplasmose – enkele ziekteverschijnselen zijn: benauwdheid, donkergekleurde urine en gewichtsverlies
Er zijn meer verschijnselen dan ik benoem, kijk op de website van Paardenarts voor meer informatie voor het paard en op tekenbeetziekten.nl voor meer info bij een tekenbeet bij honden. Check trouwens altijd je hond na een wandeling en je paard na een rit op teken en tekenbeten. Neem bij twijfel altijd contact met je dierenarts op!