Afrikaanse Taaldag
Het jy geweet? Vandag is Afrikaanse Taaldag! Daar word algemeen aanvaar dat Afrikaans sy beslag eintlik gekry het met die stigting van die Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 Augustus 1875 te Paarl en daarom word 14 Augustus elke jaar as Afrikaanse Taaldag herdenk.
Voor diegene die het Afrikaans niet matig zijn volgt hier een vertaling van mijn hand: Wist je dat? Vandaag is het Afrikaans Taaldag! Met de oprichting van de Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 augustus 1875 te Paarl werd de eerste stap gezet om het Afrikaans te laten erkennen als schrijftaal en daarom wordt 14 augustus jaarlijks gevierd als Afrikaans Taaldag.
Apartheid es ein skone zaak
Als ik aan de Zuid-Afrikaanse taal denk, dan denk ik aan dat lied van Karin Bloemen; Zuid-Afrika (Apartheid es ien skone zaak). Een lied dat werd geschreven door Jeroen van Merwijk. Hij had er geen succes mee en verkocht het door aan Karin Bloemen. Zij zong dit lied in 1992 en bracht het uit op cd in 1993. Tijdens een benefietprogramma in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam (1994) zong zij dit lied live (via een satellietverbinding) voor Nelson Mandela.
Mag het lied Zuid-Afrika nog wel gedraaid worden?
Voordat ik heel politiek (wanneer-het-me-uitkomt-en-ik-er-aandacht-mee-krijg) correct Nederland en KOZP achter me aan heb rennen vanwege discriminerend taalgebruik wil ik voorstellen om even een pas op de plaats te maken. Het lied is in een verzonnen taal geschreven en gaat over een Afrikaner die een half jaar op bezoek is geweest bij zijn schoonfamilie in Nederland. Hij beschrijft Nederland als een prachtig land waar de apartheid is gelukt. Er is bijvoorbeeld geen “zwarte” in het parlement, het land wordt schoongehouden door Turken en Marokkanen, en de rijken wonen bij de rijken en de armen bij de armen. Ik hoop dat je weet wanneer iets cynisch is bedoeld en wanneer niet, anders zit ik in de problemen.
Wereld Hagedissendag
Vandaag vieren we Wereld Hagedissendag. Ja je leest het goed, deze dag bestaat echt! Maar goed, als er een Internationale Dag van de Slang is, waarom zou er dan niet een Wereld Hagedissendag zijn? In ieder geval zijn alle hagedisliefhebbers, zij het professioneel of hobbymatig, helemaal in hun sas met deze dag want per slot van rekening vinden zij dat “hun” hagedis weleens wat extra aandacht verdiend.
Wat is een hagedis?
Hagedissen behoren waarschijnlijk tot de meest succesvolste en gevarieerde reptielen van deze tijd. Ze behoren tot een onderorde van de schubreptielen waartoe ook de slangen en wormhagedissen behoren. De “standaard” hagedis heeft een kop die meestal sterk afgeplat is, heeft vier poten die aan de zijkant van het lichaam staan en een lange, smalle toelopende staart die bijna net zo groot is als het lichaam. De meeste hagedissen leggen eieren, maar er zijn ook levendbarende soorten: de eieren komen dan in het moederlichaam uit.
Er lopen ook pootloze hagedissen rond op de wereld zoals bijvoorbeeld de hazelworm. Enkele jaren geleden is een zeer bijzondere hagedis ontdekt in het Cardamom-gebergte door de Cambodjaanse bioloog Neang Thy. Hij ontdekte een hagedis die ondergronds leeft en geen poten en geen ogen heeft, hoe wonderlijk is dat?
Wist je dat?
- er meer dan 5.000 soorten hagedissen zijn
- ze op alle continenten voor komen behalve in de poolgebieden
- de Mexicaanse korsthagedis en het gilamonster de enige twee bekende giftige hagedissen zijn
- de komodovaraan de grootste hagedis van de wereld is
- de kogelvingergekko (1,6 cm lang) is de kleinste hagedis van de wereld
Hagedissen in Nederland
In Nederland komen van nature vier soorten hagedissen voor: de hazelworm, de levendbarende hagedis, de muurhagedis en de zandhagedis. Het gaat niet heel slecht met de hagedissenpopulatie in Nederland, alleen de levendbarende hagedis neemt in aantal af en de andere drie nemen in aantal toe of blijven nagenoeg hetzelfde.