14 juni – Wereld Bloeddonordag

Wereld Bloeddonordag

Op Wereld Bloeddonordag  brengen we een ode aan de “onzichtbare helden”! Hier worden alle bloed- of plasmadonoren mee bedoeld die geheel belangeloos en anoniem een aantal keren per jaar bloed geven.

Homoseksuele mannen en bloeddonatie

Waarom was het beleid in Nederland er opgericht dat de groep MSM geen bloeddonatie mocht doen? Omdat de groep van mannen die seks hebben (gehad) met mannen (MSM) een veel hoger percentage transfusie overdraagbare aandoeningen heeft, zoals hiv-infecties of hepatitis C, dan de groep mannen die nog nooit seks hebben gehad met een man. Dat is de achterliggende reden geweest om vanaf de jaren tachtig homoseksuelen mannen uit te sluiten voor bloeddonatie.

Discriminatie of common sense?

De NOS bracht gisteren een verhaal naar buiten dat ging over het bloedbad in een homobar in Orlando, de koptekst was “Orlando geeft massaal bloed, maar homo’s zijn uitgesloten“. De koptekst  suggeert dat homo’s in Amerika geen bloed mogen geven echter in Amerika gelden dezelfde regels als in Nederland: het laatste seksuele contact (MSM) moet tenminste twaalf maanden geleden zijn.

Kort daarna reageerde Peter van der Vorst in een tweet op dit NOS bericht en zei: “Dit is in NL dus ook nog steeds zo, bizar”. Ik reageerde op deze onjuiste opmerking en later erkende van der Vorst dat hij echt wel op de hoogte was van de geldende regels in Nederland maar dat hij het discriminerend vindt. Maar is het wel discriminatie? Is het niet gewoon een kwestie van common sense?

Het gaat niet over discriminatie, maar over veilig bloed

Aangezien testen op Hiv nog steeds niet 100% nauwkeurig zijn kan Hiv dus soms door de test heen glippen. Wil je het risico zo laag mogelijk houden dan is het uitsluiten van bepaalde risicogroepen te begrijpen want de mensen die bloed nodig hebben kunnen het zich vaak niet veroorloven om ook nog een Hiv-infectie te krijgen.

De Stichting HIV Monitoring meldt dat de meeste nieuw gediagnosticeerde Hiv-infecties in Nederland nog steeds worden gevonden bij MSM; gemiddeld zijn er ongeveer 1.100 nieuwe diagnoses per jaar, waarvan ruim 700 onder mannen die seks hebben met mannen.

Uitstelperiode overbodig?

Op de website van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je lezen hoe de incubatieperiode van Hiv verloopt.

Periode tussen de hiv-besmetting en windowfase: meestal 2 tot 6 weken na infectie zijn hiv-antistoffen waar te nemen. Afhankelijk van de transmissieroute en de viral load kan dit 2 weken na infectie zijn (bijvoorbeeld na bloedtransfusie) tot in zeer zeldzame gevallen pas meer dan 6 maanden na infectie. Het virale manteleiwit p24 is gemiddeld zeven dagen eerder aantoonbaar dan hiv-antistoffen (Webe06, Murp08). Na 3 maanden is het merendeel van alle voorheen gezonde hivgeïnfecteerde personen positief in de ELISA-antistof/antigeentest. Postexpositie behandeling kan het optreden van seroconversie vertragen tot 6 maanden (Brum13, Terz07)”

Dat de uitstelperiode niet overbodig is blijkt uit bovenstaande tekst maar dat het naar beneden bijgesteld kan worden is ook wel duidelijk.

Wie mogen helemaal géén bloed doneren?

Je bent uitgesloten van het geven van bloed als je ooit drugs hebt gespoten, na 1 januari 1980 zelf een bloedtransfusie hebt ontvangen, tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk bent geweest of wanneer je een ernstige ziekte hebt gehad of last hebt van hart- of vaatziekten.

Maar er worden ook groepen mensen in Nederland uitgesloten alleen maar gebaseerd op de ziekte die ze hebben. Is dat discriminatie of gewoon een kwestie van gezond verstand? Enkele voorbeelden zijn:

  • Beroerte (CVA, Herseninfarct, Hersenbloeding)
  • Dementie
  • Kanker ( uitzondering bepaalde vorm van huidkanker of baarmoederhalskanker)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Sarcoïdose

De uitstelperiode voor homo- en biseksuele mannen heeft niets te maken met homohaat maar is ontstaan uit bescherming van de patiënt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.