Wereld Bloeddonordag
In 2004 heeft de World Health Organisation (WHO) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag (WBDD). Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang aan veilig bloed en bloedproducten en om bloeddonoren te bedanken voor het geven van hun levensreddend bloed, zonder daarvoor iets terug te verwachten.
Nationale Bloeddonordag
Bloedbank Sanquin besteedt op Wereld Bloeddonordag aandacht aan de wereldcampagne van het Rode Kruis: #missingtype. Deze campagne vraagt aandacht voor het bloeddonorschap en werving van nieuwe donors. In Nederland hoopt Sanquin 5.000 nieuwe donors te werven. Wil je bloeddonor worden? Meld je aan op ikgeefbloed.nl
Niet iedereen kan bloed-, of plasmadonor worden
Je mag geen bloed geven als dit voor de gezondheid van de ontvanger schadelijk kan zijn. Je bent daarom uitgesloten van het geven van bloed wanneer je:
- minder dan 50 kilogram weegt
- ooit drugs hebt gespoten
- een orgaan- of weefseltransplantatie van menselijke oorsprong hebt gehad
- na 1 januari 1980 een bloedtransfusie of bloedproducten hebt gehad ( ook bloedplaatjes of plasma)
- tussen 01-01-1980 en 31-12-1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk bent geweest
- diabetes hebt en injecties met insuline gebruikt
- een chronische of ernstige ziekte hebt (gehad) of last hebt van hart- of vaatziekten
Is uitsluiting van het geven van bloed een vorm van discriminatie of gewoon common sense? Zeg het maar.
Vespa Werelddagen
Van 14 t/m 17 juni 2018 staat Belfast in het teken van de Vespa World Days 2018. Vier dagen die draaien om de Vespa, hét Italiaanse scooter merk van het eerste uur. Het eerste model (1946) dat van de band rolde kreeg de naam: Moto Piaggio no. 5. In de volksmond werd de scooter echter liefkozend Paperino genoemd, wat eend betekent. Nadat de ontwerper Enrico Piaggio de achterzijde puntiger maakte doopte men de scooter om naar Vespa.
Beef Jerky Dag
Sommige Amerikaanse “nationale dagen” zijn te leuk om geen aandacht aan te besteden. Dus hier komt tie: Beef Jerky Day. Jaarlijks wordt op de tweede donderdag in juni “Cowboyvlees Dag” gevierd. Je zou verwachten met de naam cowboyvlees dat de oorsprong van de Beef Jerky in het Wilde Westen ligt maar dat is dus niet zo. Wie de precieze “uitvinders” waren van de beef jerky is niet bekend maar er is wel bewijs dat duizenden jaren geleden de Egyptenaren al “cowboyvlees” aten.
Je vindt trouwens op alle continenten variaties van de beef jerky. In Australië en Zuid-Afrika wordt gedroogd vlees biltong genoemd, in Tibet sha kampo ( gemaakt van Yakvlees ), in Midden-Amerika Tasajo, in Noord-Amerika pemmikan ( gemaakt van bizonvlees en vermengd met bizonvet ) en in Nederland heet de variant “nägelholt” ( gezouten en in de lucht gedroogde rosbief ). Ook de Inca’s maakten gedroogd vlees en noemden dat Ch’arki. En daar ligt de oorsprong van de beef jerky zoals wij die nu kennen.
WK Voetbal Rusland
Als groot voetballiefhebster gaat het me aan het hart dat Nederland wederom schittert door afwezigheid op een groot voetbaltoernooi. Zucht……zal dit jaar maar voor België juichen!