Internationale Dag van de Wiskunde
Op 26 november 2019 heeft de 40e Algemene Conferentie van UNESCO besloten om 14 maart (de geboortedag van Albert Einstein) uit te roepen tot International Day of Mathematics. Oftewel in goed Nederlands gezegd: de Internationale Dag van de Wiskunde. De motor achter Internationale Dag van de Wiskunde is de Internationale Wiskundige Unie (IMU). Zij doen het niet alleen maar met de steun van tal van internationale en regionale organisaties.
Helaas zijn rond de officiële lancering van de eerste Internationale Dag van de Wiskunde alle evenementen afgelast in verband met het corona-virus. Volgens de organisatoren worden in meer dan 107 landen meer dan 1.000 evenementen georganiseerd. Ben bang dat veel evenementen worden geannuleerd of verzet vanwege het corona-virus.
Thema IDM 2020: Wiskunde is overal
Het hoofdthema van de eerste IDM 2020 is Mathematics is Everywhere. Aan de hand van een paar voorbeelden laat ik zien dat mathematica inderdaad in ons dagelijks leven verweven zit. Wiskunde kom je tegen in wetenschap en technologie maar wiskunde is bijvoorbeeld ook essentieel voor een organisatie als de VN. Zij hebben wiskunde nodig om haar SDG te halen. Wiskunde is zo geavanceerd dat de meeste mensen niet in de gaten dat zij dagelijks met wiskunde in aanraking komen..
Wiskunde is overal, wat je ook doet. Een paar voorbeelden:
- wiskunde zit achter de software van onze smartphones
- algoritmen zijn belangrijk bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie
- dankzij wiskunde is ons pensioenstelsel houdbaar
- wiskunde zit achter de geolocatie-technieken, zoals GPS
- zonder wiskunde geen realistische animatiefilms
- wil je op een dag naar Mars toe? Zonder wiskunde is dit niet mogelijk
Wereld Pi-dag
Pi is een wiskundigegetal met eindeloos veel cijfers achter de komma, die wij gelukkig niet uit ons hoofd hoeven we leren. Pi wordt daarom afgerond op 3,14. Waarom pi-dag op 14 maart? Omdat in de Noord-Amerikaans schrijfwijze 14 maart wordt weergegeven als 3/14, precies zoals de eerste 3 cijfers van π (3,14). Dat is de reden dat World Pi Day op 14 maart gevierd.
Waar heb je in hemelsnaam Pi bij nodig?
Stel voor, je hebt een rond grasveld en je wilt voor de gein de omtrek berekenen, dan kan je niet zonder het getal Pi. Hoe ziet de berekening er uit? Je meet de diameter van het ronde object en dat vermenigvuldig je met 3,14. Et voilà de omtrek is bekend!
Steak and Blowjob Day
De Biefstuk en Pijpdag, of zoals de Duitsers zeggen Schnitzel und Blasen Tag, is de tegenhanger van Valentijnsdag. Tenminste volgens de logica van de mensen die achter steakandbj.org zitten. Zij beweren dat het niet meer dan normaal is dat mannen een feestdag hebben die specifiek op hen is gericht. Net zoals Valentijnsdag specifiek op vrouwen is gericht. Persoonlijk vind ik deze stelling absurd. Hoezo Valentijnsdag specifiek voor vrouwen? Er zijn ook genoeg mannen die een cadeautje of een bos bloemen krijgen op 14 februari.
Dit terzijde, hoe vier je Steak en BlowJob Day? De titel van de dag geeft het al weg; niet met een wenskaart, snoep, rozen, bonbons of een teddybeer. Er zijn twee dingen waar je de meeste mannen voor wakker kunt maken: een dikke,vettige, sappige biefstuk en een pijpbeurt.