14 mei – 1940 Rotterdam / Hemelvaartsdag


 
Vandaag is het Hemelvaartsdag maar vandaag is het ook 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers.

14 mei 1940, bommen op Rotterdam

De operatie Fall Gelb begon op 10 mei om 3.55 Nederlandse tijd. Die operatie had als doel de Lage Landen (België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en Nederland) te bezetten. Hoewel Nederland en België in die tijd politiek neutraal waren raakten ze toch betrokken bij de oorlog, met rampzalige gevolgen voor Rotterdam.

De Rotterdamse doelwitten tijdens operatie Fall Gelb waren het vliegveld Waalhaven en het Noordereiland. Om 05.00 landen 12 Duitse watervliegtuigen in de Nieuwe Maas en 90 soldaten werden gestationeerd op het Noordereiland. De Nederlandse mariniers probeerde de opmars van de Duitsers te stoppen en verdedigde met hand en tand de Maasbruggen, dit hielden ze 4 dagen vol.

Met tanks en militairen Rotterdam binnen te gaan durfden de Duitsers niet omdat ze bang waren om grote verliezen te lijden. Er moest een radicale oplossing komen, op 14 mei kreeg de toenmalige burgemeester Oud en Stadscommandant Scharroo een ultimatum overhandigd waarin stond dat Rotterdam moest capituleren anders zou Rotterdam worden platgegooid. Nog voordat het ultimatum was afgelopen werd besloten om te capituleren.
De Duitsers besloten het bombardement, dat gepland stond om 15.00, uit te stellen en Generaal Schmidt zou een seintje krijgen als de gevechtsvliegtuigen toch al onderweg waren.
De afspraak was dan dat van het Noordereiland rode lichtkogels zouden worden afgevuurd als teken dat het bombardement niet meer nodig was. Om wat voor reden dan ook heeft de Generaal geen seintje gehad en stak daarom ook geen rode lichtkogels af.

De gevolgen waren rampzalig voor Rotterdam, binnen een kwartier tijd werd bijna het complete stadscentrum weggevaagd door de bommen en door de daaropvolgende branden.
Enkele cijfers:
25.000 woningen in de as
2.500 winkels weg
26 hotels in puin
32 kerken en 2 synagogen met de grond gelijk gemaakt
1.350 fabrieken vernietigd.
tussen de 600-900 Rotterdammers vonden de dood
ruim 80.000 Rotterdammers werden dakloos

Programma herdenking

Vanaf 10.00 ’s ochtends tot middernacht worden interessante activiteiten en herdenkingsdiensten georganiseerd ter herdenking van het bombardement op 14 mei 1940.
Twee activiteiten zal ik benoemen:
herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg, aanvang 10.00
kranslegging op Plein 1940 door burgemeester Aboutaleb, aanvang 13.00
Als je wilt weten hoe het complete programma eruit ziet dan klik hier, je komt meteen op de juiste pagina terecht met alle informatie over de activiteiten.
 

p.s. ik heb mijn best gedaan om zo nauwkeurig mogelijk de feiten weer te geven, als er fouten inzitten laat dat even weten door het plaatsen van een reactie.
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.