Herdenking van de Bombardementen op Rotterdam
Vandaag herdenkt Rotterdam het bombardement dat in 1940 de binnenstad verwoestte. Om 10.00 zal burgemeester ing A. Aboutaleb bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ op Plein 1940 een krans leggen. De plechtigheid start om 13.00 uur. Van 13:29 uur tot 13.39 uur luiden alle kerkklokken binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement. Als je wilt weten hoe het complete programma eruit ziet dan klik hier, je komt meteen op de juiste pagina terecht met alle informatie over de activiteiten.
Week van de Schildklier
Tijdens de Week van de Schildklier wordt elk jaar een ander thema gekozen, het thema voor dit jaar is: “Optimaal instellen luistert nauw.”. Een juiste instelling op schildkliermedicatie luistert nauw en helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd het geval. Uit het recente NIVEL onderzoek onder Thyrax gebruikers blijkt maar liefst dat 21% een te hoog TSH had en 13% een te laag TSH (Thyreoïdstimulerend hormoon). Dus er is werk aan de winkel!
Internationale Week van Respect voor de Geboorte
De IWRC is in 2004 opgericht door Alliance francophone pour l’accouchement respecté (AFAR). Een franse non-profit organisatie gespeend van filosofische, medische, religieuze en politieke denkkingen. Sinds 2011 organiseert European Network of Childbirth Associations (ENCA) jaarlijks de Internationale Week van Respect voor de Geboorte (IWRC: International Week for Respecting Childbirth). Een week waarin op nationaal en Europees niveau aandacht wordt gevraagd voor de “gentle birth”, de zachte geboorte.
Wat is een zachte geboorte?
Sinds de vorige eeuw kennen we de term “de zachte geboorte”, wordt trouwens ook de Leboyer-Methode genoemd. Vernoemd naar de ontdekker Frédérick Leboyer (1 november 1918 – 25 mei 2017). Maar wat bedoelde hij daarmee? Volgens hem geeft het voordelen wanneer de nieuwgeborenen liefdevol en zonder onnodige stress op de wereld wordt gebracht. Hij beweerde dat de baby dan veel minder huilt en schreeuwt. Bij de zachte geboorte horen de volgende maatregelen:
- het pasgeboren kind wordt bij de moeder op de buik gelegd, om de warmte te voelen en de harttonen van de moeder te horen. Zo zou de baby van de inspanningen van de geboorte bijkomen.
- de navelstreng wordt niet meteen na de geboorte doorgeknipt: hierdoor zou het kind zich makkelijker kunnen instellen op zelfstandige ademhaling.
- kind en moeder wordt tijd gegund zich eerst even te leren kennen. Pas daarna wordt het pasgeboren kind in een warm bad gewassen en dan voor het eerst aan de borst gelegd.
- met het kind wordt zacht omgegaan, tenzij er bijzondere medische maatregelen nodig zijn.
- de verloskamer moet bijzonder warm en het licht gedempt zijn, waardoor het kind aan de overgang kan wennen.
(bron: Wikipedia)
Thema 2018: “Less Interference, More Care”
Uit een Australisch onderzoek onder bijna een half miljoen gezonde Australische vrouwen en hun kinderen blijkt dat kinderen die langs natuurlijke, vaginale weg ter wereld komen minder gezondheidsproblemen in de eerste weken na de bevalling én in de eerste vijf jaren van hun leven hebben dan kinderen die niet spontaan geboren zijn. Onder “niet spontaan geboren” vallen alle soorten geboorte-interventies. Denk hierbij aan keizersnedes, voor tang- en vacuümpompverlossingen en het gebruik van weeënopwekkers.