Bij het zien van welke “dag van” het vandaag is was mijn eerste reactie “het zal wel, die laat ik aan me voorbij gaan” maar na wat uurtjes lezen begon ik toch een beeld te krijgen van wat er nu precies bedoeld wordt met “normalisatie”. Achteraf gezien toch wel een dag om even stil bij te staan.
Goed, vandaag is het dus Wereld Normalisatie Dag. In Nederland is het Nederlands Normalisatie-instituut ( NEN ) actief. Zij helpt bedrijven, overheden en brancheorganisaties om samen afspraken te maken over producten, diensten en werkwijzen.
Thema Wereld Normalisatie Dag
“Normen; de gemeenschappelijke wereldtaal”, en dat is ook zo. Want internationale normen verbeteren de communicatie en samenwerking tussen mensen, machines, onderdelen en producten.
Neem bijvoorbeeld een alledaagse activiteit als je credticard/bankpas gebruiken, (mobiel) telefoneren of surfen op het web, dat zou zonder “normalisatie” enorm moeilijk worden of bijna onmogelijk als elk land zo zijn eigen codes hanteert.
Stel je voor hoe moeilijk het zou zijn om producten en onderdelen te bestellen bij internationale leveranciers als er geen gestandaardiseerde meeteenheden zijn. Of kleding bestellen als “small”, “medium” en “large” verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen.
Als iedereen verschillende symbolen gebruikt voor dezelfde boodschap, dan zouden de symbolen hun doel voorbij schieten.
Technologie
Technologie heeft ook internationale normen nodig om te kunnen communiceren. Heb je je ooit afgevraagd hoe het mogelijk is dat je computer documenten stuurt naar een printer van een andere fabrikant?
Standaard bestandsformaten zoals MPEG en JPEG maken het mogelijk om video’s en foto’s met familie en vrienden te delen.
Internationale Normen zijn voor de technologie net zo belangrijk als de Steen van Rosetta voor het ontcijferen van hiërogliefen. Ze zijn essentieel om producten soepel te laten samenwerken en om mensen gemakkelijker met elkaar te kunnen laten communiceren.
Conclusie
Internationale Normen zorgen voor een betere samenwerking, hogere efficiëntie, gestructureerdere arbeidsprocessen, snellere informatieverwerking, uitwisselbare producten of diensten, onderling vergelijkbare methoden en resultaten en een afname van het aantal fouten tijdens een proces.
Heldere uitleg over het begrip “normalisatie”.
(bron: www.nen.nl)