15 april – Lummeldag | Werelddag voor de Kunst | Cultuurdag | Sterfdag Pater Damiaan | Titanic Herdenkingsdag | Microvrijwilligerdag |Week van de Creativiteit en Innovatie | Week van de Teek

Nationale Lummeldag

Niet geheel toevallig heeft initiatiefneemster van de Nationale Lummeldag Marieke van Dijk een aantal jaren geleden gekozen voor de datum van 15 april voor Lummeldag. Op die dag namelijk werd in het jaar 1452 één van ’s werelds meest creatieve mensen ooit geboren, zijn naam: Leonardo da Vinci.

Leonardo was een groot aanhanger van op tijd rust nemen tijdens werkzaamheden. “De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken”. De abt van Sante Maria delle Grazie was niet blij met die instelling, hij zag dat Leonardo veel momenten van rust inlaste tijdens het schilderen van het Laatste Avondmaal en was bang dat het een eindeloos karwei werd.

Maar goed, toen de abt het eindresultaat zag moest hij toch toegeven dat Leo zo gek nog niet was. De boodschap? Soms is lummelen noodzakelijk om originele ideeën te bedenken, te ontwikkelen en goed uit te voeren. Dat verzin ik niet ter plekke maar komt uit de mond van één van ’s werelds meest creatieve mensen ooit: Leonardo da Vinci.

Werelddag voor de Kunst

In 2011 werd tijdens een vergadering van AIAP / IAA World unaniem besloten om akkoord te gaan met het Turkse voorstel om op de verjaardag van Leonardo da Vinci een mondiale dag in het leven te roepen om “kunstbewustzijn” te promoten. Het oorspronkelijke idee was dat op World Art Day musea, tentoonstellingen en galerieën tot laat open zouden blijven, en dat we ’s avonds een borrel zouden drinken op de verjaardag van het genie da Vinci.

Wereld Cultuurdag

Initiator van Wereld Cultuurdag is de Russische kunstenaar, filosoof en theosoof Nicholas Roerich (Nikolaj Rjorich). In 1904 schreef hij voor het eerst over de noodzaak om culturele monumenten te beschermen. Het onderwerp werd later in diverse artikelen en brieven (1931-1935) door hem aangehaald. Hij ging een stapje verder en kwam met een Wereld Cultuurdag op de proppen. Volgens Roerich een dag volledig gewijd aan alle nationale en internationale cultuurschatten die door alle scholen en onderwijsinstellingen gevierd diende te worden.

Het Roerich-pact

Naar aanleiding van een suggestie van professor Nicholas Roerich werd een ontwerpverdrag ( het Roerich-pact) voorbereid door de heer Georges Chklaver van het Institut des Hautes Etudes Internationales van de Universiteit van Parijs. Het Roerich-pact is een verdrag bedoeld voor de bescherming van culturele, religieuze en wetenschappelijke instellingen en monumenten bij gewapende conflicten. Op 15 april 1935 werd het Roerich-pact in Washington ondertekend door 21 landen van de Pan-Amerikaanse Unie en daarom is de datum van 15 april gekozen.

Wat wordt er nog meer georganiseerd vandaag?

Deel dit bericht