2e editie Dag van de Agrarische Medewerker
De 1e editie van Dag van de Agrarische Medewerker was zo’n succes dat een 2e editie niet kon uitblijven. Maar waarom een Dag van de Agrarische Medewerker? Dit is een dag waarop boeren anderen bedanken: hun vaste medewerkers, uitzendkrachten, seizoenarbeiders, voorlichters, loonwerkers, kortom: alle agrarische medewerkers. De boeren, tuinders en vissers (de agrarische sector) zorgen dagelijks voor ons voedsel maar dat kunnen ze natuurlijk niet alleen. De boerenambassadeurs van Team Agro NL hebben 15 augustus uitgeroepen tot Dag van de Agrarische medewerker. Zij willen met deze dag de agrarische medewerker in het zonnetje zetten.
Hoe vier je Dag van de Agrarische Medewerker?
Agrarische medewerkers zijn onmisbaar voor de boeren, tuinders en vissers. Zo bieden zij hulp bij het binnenhalen van de oogst, zorgen voor alle dieren, melken de koeien als de boer op vakantie gaat of nemen werkzaamheden als schoonmaak en onderhoud van machines en gebouwen voor hun rekening. En als blijk van waardering kunnen de ondernemers vandaag op social media aanhaken bij de Dag van de Agrarische Medewerker. Even een tip: als je iets op Facebook-, Twitter- en/of Instagram zet gebruik dan hashtag #DagVanDeAgrarischeMedewerker. Vinden ze leuk! Of verras de Agrarische Medewerker vandaag met iets lekkers, een attentie of via een geschreven tekst op een voor deze dag ontworpen postkaart.
Ambassadeurs werken aan gezamenlijke boodschap
Team Agro NL staat voor verbinding tussen boer en burger en openheid over het echte boerenwerk. Binnen Team Agro NL hebben de ambassadeurs als Nederlandse voedsel- en bloemenmakers de krachten gebundeld voor een krachtige sectorpromotie. Zo wordt gewerkt aan een gezamenlijke boodschap vanuit de hele agrarische sector. Dit staat te lezen op teamagro.nl.
Maria Tenhemelopneming
Voor de Katholieke Kerk is het hoogfeest Maria Tenhemelopneming het belangrijkste Mariafeest. Op deze dag wordt herdacht dat Maria na haar dood met ziel én lichaam door God in de hemel werd opgenomen. In de volksmond wordt deze dag ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Echter, volgens het katholieke geloof is deze benaming niet juist. Want in tegenstelling tot Christus steeg Maria niet zelf ten hemel op. Zij werd door God opgenomen in de hemel. Op 1 november 1950 werd de Tenhemelopneming van Maria met ziel en lichaam door paus Pius XII tot dogma (Gods woord in menselijke taal vervat) verklaard.
Belangrijke Mariafeesten
Het feest Maria Tenhemelopneming trapt een periode van 30 dagen af waarin diverse belangrijke Mariafeesten op de kalender staan. Zoals Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Naam van de Heilige Maagd Maria (12 september). In Nederland is Maria Tenhemelopneming geen officiële feestdag dit in tegenstelling tot onder andere België, Duitsland , Luxemburg en Zwitserland.
Officiële feestdag in België
Maria-Tenhemelopneming wordt ook Maria-Hemelvaart, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, Dormitio Mariae (= de ontslaping/ontslapenis van Maria) of halfoogst genoemd. Het vieren van Maria-Tenhemelopneming is een kerkelijke traditie en het betreft bovendien één van de oudste en belangrijkste Mariafeesten. Net als op Hemelvaartsdag worden er ook tijdens Maria-Tenhemelopneming verschillende bedevaarten en processies georganiseerd.
Er valt vandaag nog meer te vieren en te herdenken. Kijk maar:
- Internationale Ontspanningsdag
- Moederdag (→ in Antwerpen en omstreken)
- Viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog met inbegrip van Aziatische deel-herdenkingen
- Japanse capitulatie
- Nationale Indië Herdenking (→ besloten bijeenkomst)