Maria Tenhemelopneming
Voor de Katholieke Kerk is het hoogfeest Maria Tenhemelopneming het belangrijkste Mariafeest. Op deze dag wordt herdacht dat Maria, de koningin van alle engelen en heiligen, na haar dood met ziel én lichaam door God in de hemel werd opgenomen. In de volksmond wordt deze dag ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Echter volgens het katholieke geloof is deze benaming niet juist. Want in tegenstelling tot Christus steeg Maria niet zelf ten hemel op, zij werd door God opgenomen in de hemel. Op 1 november 1950 werd de Tenhemelopneming van Maria met ziel en lichaam door paus Pius XII tot dogma (Gods woord in menselijke taal vervat) verklaard.
Maria Tenhemelopneming trapt een periode af waarin diverse belangrijke Mariafeesten op de kalender staan. Zoals Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Naam van de Heilige Maagd Maria (12 september). In Nederland is Maria Tenhemelopneming geen officiële feestdag dit in tegenstelling tot onder andere België, Duitsland , Luxemburg en Zwitserland.
Nationale Indië Herdenking 2019
Tijdens de Nationale Indië Herdenking herdenken we bij het Indisch Monument alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2019 is Brandend Verlangen. Het thema herinnert er ons aan dat toen Nederland bevrijd was Nederlands-Indië nog zuchtte onder het juk van de Japanse bezetting. De bevolking klampte zich vast aan het gerucht dat ook bij hen de oorlog snel voorbij zou zijn. Het verlangen naar vrede veranderde in een brandend verlangen naar. Een brandend verlangen om geliefden terug te zien. Een brandend verlangen naar een betere toekomst, naar een wereld van vrede en veiligheid.
Hoe raakte Nederland betrokken?
Op de dag dat Japan Pearl Harbor (7 december 1941) aanviel verklaarde zij daarmee de oorlog aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Aangezien Nederland bondgenoot was van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd slechts één dag na de aanval op Pearl Harbor door Nederland, met al haar overzeese gebieden, de oorlog aan Japan verklaard. Hierdoor, maar ook door de expansiedrift van Japan, raakte Nederland betrokken bij de oorlog in de Pacific.
Victory over Japan Day
De meeste landen vieren Victory over Japan Day (V-J Day ) op 14 augustus. Omdat op die dag in 1945 Japan capituleerde en daarmee dus de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. De Verenigde Staten vieren V-J Day op 2 september omdat de onvoorwaardelijke overgave op 2 september 1945 officieel werd ondertekend. Namens de geallieerden tekende generaal Douglas MacArthur en keizer Hirohito namens Japan. Daarom viert men in Amerika “Victory over Japan Day” op 2 september.
Internationale Ontspanningsdag
Het leven is druk druk druk, boordevol stress en het halen van deadlines. Behalve op International Relaxation Day, daar draait het alleen maar om ontspanning. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Ieder bedrijf zou deze dag moeten toejuichen want mensen die zich bewust of onbewust ontspannen, werken aan hun eigen herstel en bevorderen zo hun gezondheid. Met als resultaat: ziekteverzuim omlaag en productiviteit omhoog. Een klassiek voorbeeld van een win-win situatie!