Nationale Indië Herdenking 2018
Tijdens de Nationale Indië Herdenking herdenken we alle slachtoffers van de oorlog van het Koninkrijk der Nederlanden tegen Japan in de Tweede Wereldoorlog. Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2018 is De Geest Overwint. Een ode aan de veerkracht, het doorzettingsvermogen, van mentale kracht en de moed om op te staan tegen onvrijheid en geweld. De officiële herdenking start om 12.15, de NOS zendt deze live uit op NPO1. ’s Avonds om 19.15 op NPO2 een terugblik op de herdenking.
Kleine voetnoot
De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend door generaal Douglas MacArthur namens de geallieerden en door keizer Hirohito namens Japan. Daarom wordt op 2 september in Amerika “Victory over Japan Day” gevierd en niet vandaag.
Hoe raakte Nederland betrokken?
Op de dag dat Japan Pearl Harbor (7 december 1941) aanviel verklaarde Japan de oorlog aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Aangezien Nederland bondgenoot was van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd slechts één dag na de aanval op Pearl Harbor door Nederland, met al haar overzeese gebieden, de oorlog aan Japan verklaard. Hierdoor, maar ook door de expansiedrift van Japan, raakte Nederland betrokken bij de oorlog in de Pacific.
Victory over Japan Day
Op de dag dat bekend werd dat Japan capituleerde ging men wereldwijd de straat op om de overwinning op Japan te vieren. Helaas betekende de overgave van Japan niet meteen dat er een einde was gekomen aan het leed, veel krijgsgevangenen kwamen alsnog om het leven. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen kwam er nog geen eind aan hun gevangenschap. Twee dagen na V-J Day riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Dit luidde een instabiele periode in waardoor veel Nederlanders voor hun eigen veiligheid in de kampen moesten verblijven, die in eerste instantie ook nog bewaakt werden door Japanners. Hoe cru is dat!
Internationale Ontspanningsdag
Het leven is druk druk druk, boordevol stress en het halen van deadlines. Behalve op International Relaxation Day, daar draait het alleen maar om ontspanning. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Ieder bedrijf zou deze dag moeten toejuichen want mensen die zich ontspannen, werken (bewust of onbewust) aan hun eigen herstel en bevorderen zo hun gezondheid. Met als resultaat: ziekteverzuim omlaag en productiviteit omhoog. Een klassiek voorbeeld van een win-win situatie!
Rescue Vlissingen
Vandaag vindt de 11de editie van het grootste hulpverleningsevenement van Nederland plaats, Rescue Vlissingen. Bijna 180 deelnemers uit binnen- en buitenland, locatie: op de boulevards en de stranden van Vlissingen. Eén van de grootste publiekstrekkers staat op het “defensieplein”. Daar staat een static F-16 van de Koninklijke Luchtmacht, je mag zelfs plaatsnemen in de cockpit. Maar dat is niet alles, helikopters en vliegtuigen verschillende vertonen bijzondere vliegdemonstraties en je kunt spectaculaire reddingsdemonstraties te land, ter zee en in de lucht zien. Klik hier voor het complete programma.
Maria Tenhemelopneming
Voor de Katholieke Kerk is het hoogfeest Maria Tenhemelopneming het belangrijkste Mariafeest. Op deze dag wordt herdacht dat Maria na haar dood met ziel én lichaam door God in de hemel werd opgenomen. In Nederland is het geen officiële feestdag dit in tegenstelling tot onder andere België, Duitsland , Luxemburg en Zwitserland. In de Orthodoxe Kerk wordt Maria Tenhemelopneming de Ontslapenis van de Moeder Gods genoemd.