Wikipedia Dag
Voor 2001 haalden we onze informatie uit papieren encyclopedieën. Voor de jongeren onder ons, een encyclopedie is een verzamelingen boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbeeld een medische encyclopedie of een encyclopedie met algemene informatie. Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeurig onderwerp ook nog een gespecialiseerde encyclopedie te vinden. Over de geschiedenis, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die vaak te duur betaalde encyclopedieën. Nu hebben we Wikipedia.
Waar zouden we zijn zonder Wikipedia!
Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. En wat een succes is Wikipedia! Achttien jaar later staan er miljoenen artikelen, foto’s, illustraties en al dies meer op de “oline-encyclopedie”. Wat een heerlijkheid! Geen papieren encyclopedieën meer nodig en wat een ruimte houd je over in je boekenkast. Waar zouden we zijn zonder Wikipedia! Het is bijna hemels te noemen dat we overal en altijd informatie tot onze beschikking hebben. Lang leve Wikipedia!
Week van de Circulaire Economie
Hartstikke leuk hoor die Week van de Circulaire Economie maar wat is in hemelsnaam “de circulaire economie”? Helaas is er geen vaststaande definitie betreffende circulaire economie maar MVO Nederland hanteert de volgende definitie: de circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.
Thema is: “Onvermijdelijk Circulair”
Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari organiseert Nederland circulair! de 4e editie van Week van de Circulaire Economie. Tijdens de week kunnen ondernemers bij collega’s gaan kijken hoe je als bedrijf je steentje kunt bijdragen aan de circulaire economie. Maar er worden ook evenementen georganiseerd: bijvoorbeeld presentaties over succesvolle projecten, je kunt conferenties of ontbijtsessies bezoeken. Klik hier voor een overzicht van alle evenementen.
Het zijn niet alleen de professionals die van zich laten horen deze week. Zo organiseert Circulair Friesland een “Tour de Poep”, over het terugwinnen van mineralen uit menselijke afvalstromen. Provincie Zuid-Holland organiseert samen met het Planbureau voor de Leefomgeving en verschillende partners een regionale kennisbijeenkomst over circulaire economie.
Nederland als één grote kringloopwinkel
Als ik het in mijn eigen woorden zou moeten vertalen dan kom ik tot: de kringloop economie. Je geeft spullen een tweede kans. Al veel Nederlanders doen mee aan de kringloop economie. We brengen overbodig geworden spullen naar de kringloopwinkel, we gaan deze artikelen verkopen via marktplaats of via Facebook of andere verkoopgroepen. Of je gééft deze spullen gratis weg. En dat noemen we dan de sociale economie. Ik sluit nu af want ik vind dat ik actief moet deelnemen aan de circulaire economie, ik ga dus naar de kringloopwinkel. 😉