Arctische Zee-ijsdag
De organisatie Polar Bears International (PBI) heeft 15 juli uitgeroepen tot Arctische Zee-ijsdag (Arctic Sea Ice Day). Zij hebben Arctische Zee-ijsdag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het smelten van zee-ijs in het noordpoolgebied en hoe deze trend kan worden omgekeerd. De PBI heeft voor 15 juli gekozen omdat historisch gezien het zee-ijs rond midden juli uiteenvalt. Nu stellen zij dat als je kijkt naar de jaren tachtig het uiteenvallen van het poolzee-ijs weken eerder plaatsvindt. Niet iedereen is het daar mee eens trouwens maar desalniettemin als het zee-ijs verminderd komen de ijsberen in de problemen. Ze moeten dan langer aan wal blijven; en op land kunnen de dieren niet jagen. Je hoeft niet echt een wetenschapper te zijn om te bedenken wat de gevolgen zijn.
Waarom dat het wat uit maakt
Het noordpoolgebied warmt drie keer sneller op dan de rest van de planeet, waardoor het zee-ijs smelt. In verschillende regio’s rond het noordpoolgebied verkort dit de tijd die ijsberen hebben om op zeehonden te jagen, waardoor ze langer vasten en ze gedwongen worden om langer op hun vetreserves te vertrouwen. Als het noordpoolgebied in het huidige tempo blijft opwarmen, zullen we op minder plaatsen in het noordpoolgebied minder ijsberen zien, waardoor ze kwetsbaarder worden voor uitsterven.
Maar het gaat niet alleen om ijsberen. Het zee-ijs ansich is super belangrijk omdat zee-ijs als airconditioning fungeert van de aarde. Het helpt onze planeet koel te houden en reguleert het klimaat op aarde. Smeltend zee-ijs heeft niet alleen gevolgen voor ijsberen, het is ook slecht voor mensen. Om ijsberen en het zee-ijs waar we allemaal van afhankelijk zijn te beschermen, dienen we te stoppen net het gebruik van fossiele brandstoffen voor energie.
Hernieuwbare energiebronnen
Arctische Zeeijs-dag wil ons bewustmaken van het feit dat toekomstige generaties ijsberen én mensen de rekening gepresenteerd krijgen van alle beslissingen en plannen die we vandaag de dag maken. Hoe kan de trend worden omgekeerd? Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht, zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa. Dit heeft economische voordelen en zal de vervuiling verminderen en banen creëren
Wat is de link tussen zee-ijs en het arctische ecosysteem?
Zee-ijs is net zo belangrijk voor het Arctische ecosysteem als de bodem voor een bos. Zee-ijs is veel meer dan een bevroren jachtplatform voor ijsberen: het ondersteunt de hele Arctische voedselketen! Wanneer oceaanwater koud genoeg wordt om te bevriezen, verdrijft het zout, waardoor kanalen in het ijs ontstaan. Terwijl zonlicht doordringt, groeien algen in deze kanalen, waardoor een onderwatertuin ontstaat die de basis van de voedselketen vormt. Samen kunnen we dit leefgebied voor ijsberen, mensen en andere dieren in het wild behouden.
Laatste VN-klimaatrapport
In deel I en II van dit rapport wordt melding gemaakt van het feit dat ecologische veranderingen als gevolg van klimaatopwarming in het noordpoolgebied veel sneller plaatsvinden dan in andere delen van de wereld. En dat met een ongekende omvang en snelheid, waardoor de toekomst van ijsberen en Arctische gemeenschappen wordt bedreigd. Deel III van het rapport, dat bekend staat als het Solutions Piece, beschrijft een routekaart voor het verminderen van de uitstoot van klimaatopwarming om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 ° C te houden. Het centrale doel van het Akkoord van Parijs. Wil je deel III op je gemak even doorlezen dan nodig ik je uit om hier op te klikken, dan kom je daar waar je wezen wil.
Het is ’n vrij rustige dag vandaag, tijd over om vlinders te tellen.
- Wereld Jonge Talentendag
==================================================== - Tuinvlindertelling (→ 15-17 juli)
- Gentse Feesten (→ 5-24 juli)