Dag tegen Ouderenmishandeling
Op Dag tegen Ouderenmishandeling (#dagtegenouderenmishandeling) wordt extra aandacht gevraagd voor het probleem ouderenmishandeling. Door de corona-pandemie hebben ouderen nog minder sociale contacten als voorheen, in de pre-corona tijd. Toen was het al belangrijk om op je oudere moeder, buurman of tante te letten. Laat staan nu. Maak je je zorgen om een oudere in je directe omgeving? Blijf met deze zorgen in ieder geval niet rondlopen, deel je zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met de oudere in kwestie zijn of met de persoon van wie je denkt dat die de oudere niet goed behandelt. Is het vals alarm, dan kun je daar blij om zijn. Want je weet het hé: Het houdt niet op, totdat je iets doet.
Waar moet je aan denken als het gaat om ouderenmishandeling:
- lichamelijke mishandeling
- psychische mishandeling
- verwaarlozing
- financiële uitbuiting
- seksueel misbruik
- schending van rechten
Het is echter een misverstand om te denken dat alleen (ex-)gezinsleden of familieleden de plegers zijn, zelfs beroepskrachten zoals hulpverleners mishandelen ouderen. Het hoeft niet altijd moedwillig te gebeuren; oorzaken kunnen ook onmacht, overbelasting of onkunde zijn.
De Dag van de Schoonmaker
Op De Dag van de Schoonmaker wil men bereiken dat alle schoonmakers in Nederland in het zonnetje worden gezet. Moet kunnen aangezien er een stijgende trend is te zien qua belangstelling van de schoonmaakbranche voor De Dag van de Schoonmaker. Wil jij laten zien dat je de schoonmaker die bij jou op het werk (of thuis) rondloopt waardeert, grijp deze dag dan aan om hem of haar eens in de bloemetjes te zetten. Of zeg eens: “bedankt, jij maakt het verschil”.
Wereld Winddag
Winddag (Global Wind Day) is in het leven geroepen om de overheid en het bedrijfsleven te bewegen meer werk te maken van windenergie (in energietransitie) en positieve betrokkenheid bij het publiek te vergroten. Deze dag wordt georganiseerd door WindEurope (de Europese Windenergie Associatie) en het Global Wind Energy Council.
Wat zijn de voordelen van windenergie?
- windmolens produceren geen CO2. Overstappen op windenergie helpt dus de klimaatverandering tegen te gaan.
- door voorop te lopen met de ontwikkeling van steeds betere windmolens kan Nederland een nieuwe exportsector voor zichzelf maken.
- windenergie raakt nooit op
Eet Geen Vlees Week
Tijdens de World Meat Free Week (Eet Geen Vlees Week) vervangen mensen een week lang hun vleesmaaltijd voor meer groenten en peulvruchten. Waarom? Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) behoort de veehouderij tot de top drie van belangrijkste veroorzakers van de milieuproblemen. Denk alleen maar eens aan ontbossing; hoe groter de veestapel hoe meer grasland er nodig is. Bijkomend voordeel: wie bijvoorbeeld een week geen vlees eet, bespaart bijna 7 maanden aan douchewater en de uitstoot van 114 kilometer autorijden.
Verandering van spijs doet eten
Het veranderen van onze voeding van minder vlees naar meer groenten en peulvruchten zorgt voor een betere gezondheid. Hoge consumptie van rood vlees is gekoppeld aan kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. We kunnen dus spreken van een win win situatie: minder vlees is goed voor de aarde en voor jezelf. Begin gewoon eens met één maaltijd zonder vlees, valt best mee te leven hoor.
Ben jij een flexitariër?
Flexitariër? Klinkt haast als een recent ontdekt nieuw soort dinosauriër. Hoe ver kun je er langs zitten. Een flexitariër is iemand die flexibel vlees,vis of vegetarisch eet. Kortom, iemand die wel van een stukkie vlees op het bord houdt maar ook open staat voor de vegetarische keuken. Op worldmeatfreeweek.com staan allerlei inspirerende recepten.
Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Oeral (→ gaat digitaal)