10e editie Nacht van de Vluchteling
Voor wie niet weet wat dit evenement inhoud: sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling. Midden in de nacht gaan meer dan 5.600 deelnemers verspreid over 8 steden aan de wandel om geld op te halen voor noodhulp voor vluchtelingen. Lijkt het je wat om mee te doen? Dit jaar is het aantal maximale deelnemers bereikt. Misschien iets voor volgend jaar. Om 00.00 beginnen bijna 6.000 deelnemers aan hun wandeling. Heel veel succes!
In verschillende steden worden verschillende afstanden gelopen:
- 40 km Utrecht – Amersfoort
- 40 km Rotterdam – Den Haag
- 40 km Amsterdam – Haarlem
- 40 km Nijmegen – Arnhem
- 40 km Westerbork – Groningen
- 20 km Amsterdam
- 20 km Rotterdam
- 10 km Amsterdam
- 10 km Rotterdam
Wat doet Stichting Vluchteling met het geld?
Al het geld dat van 2010 tot en met 2018 is opgehaald, is uitgegeven aan hulpprojecten van Stichting Vluchteling. Wat doet Stichting Vluchteling? “Stichting Vluchteling geeft noodhulp: dekens, water, eten, tenten en medicijnen. En biedt structurele hulp: onderwijs en vakopleidingen, zodat vluchtelingen weer een eigen inkomen kunnen verdienen. Tevens bieden wij hulp bij wederopbouw van het land en geven we steun aan teruggekeerde vluchtelingen.”
Nationale herdenking bij Brandweermonument
In Nederland wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni om 14.00 bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking gehouden. Tijdens deze herdenking wordt stil gestaan bij de moed en daadkracht van de tijdens de uitoefening van het vak omgekomen brandweerlieden. Alle brandweerkorpsen en -posten hebben het verzoek gekregen om gelijktijdig met de nationale herdenking (14.00) op zoveel mogelijk posten en kazernes het nationale ereteken (twee waterstralen die elkaar treffen) te maken.
Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling is een wereldwijd groot probleem en doordat we steeds ouder worden neemt de vergrijzing rap toe en daardoor ook het aantal slachtoffers. Het is echter een misverstand om te denken dat alleen (ex-)gezinsleden of familieleden ouderen mishandelen, zelfs beroepskrachten zoals hulpverleners doen het. Het hoeft niet altijd moedwillig te gebeuren; oorzaken kunnen ook onmacht, overbelasting of onkunde zijn. Waar moet je aan denken als het gaat om ouderenmishandeling:
- lichamelijke mishandeling
- psychische mishandeling
- verwaarlozing
- financiële uitbuiting*
- seksueel misbruik
- schending van rechten
*lees hier het rapport over financiële uitbuiting in Amerika
Veilig Thuis
Veilig Thuis is sinds 1 januari 2015 het meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Wil je advies of hulp dan kun je Veilig Thuis bereiken op het telefoonnummer 0800-2000. Dat is een gratis nummer en is 24/7 te bereiken!