Wereld Consumentenrechten Dag
Elk jaar wordt door Consumers International een thema vastgesteld voor de Wereld Consumentenrechten Dag.
Het thema voor dit jaar is: Gezonde voeding. De meest voorkomende ziektes die je kunt koppelen aan ongezonde voeding zijn:
1. overgewicht en obesitas
2. hoge bloeddruk
3. hoge bloedglucose-gehalte
4. hoog cholesterolgehalte
Wat mooi aansluit op de WCRD is de World Salt Awareness week van 16 tot en met 22 maart . Deze week van bewustwording van ons zoutgebruik sluit naadloos aan op het thema van Wereld Consumentenrechten Dag: Gezonde voeding.
In ongezonde voeding zit vaak te veel zout en zorgt voor gezondheidsproblemen zoals verhoogde bloeddruk, grotere kans op hart- en vaatziekten, maagkanker en botontkalking. Ook is het schadelijk voor je nieren.
Ons lichaam heeft maximaal 3 gram zout nodig en wij eten gemiddeld 9 á 10 gram zout.
Het beste kun je onderstaande artikelen vermijden of minder eten want ze zitten barsten vol zout:
1. Kant-en-klaarmaaltijden
2. Pizza, klant en klaar.
3. Soep uit zakjes, pakjes en blik
4. Rookworst
5. Jus en sauzen
6. Snacks
7. Kaas
8. Broodbeleg
Is natrium hetzelfde als zout?
Het antwoord is nee! De chemische naam voor zout is natriumchloride ( NaCl). Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout. Vaak staat op een etiket alleen natrium vermeld. Wil je weten hoeveel zout dat is, onthoudt dan dat 0,4 gram natrium gelijk is aan 1 gram keukenzout. Als er op een etiket van bijvoorbeeld een pizza staat dat er 1 gram natrium in elke 100 gram zit dan krijg je 2,5 gram zout per 100 gram pizza binnen. En dat is al bijna het maximale wat ons lichaam nodig heeft.
Wat betekent consumentenrecht
Elke dag hebben we te maken met het consumentenrecht. Bij elke aankoop die je doet van een brood bij de bakker tot aan het kopen van een auto ben je wettelijk beschermd.
De verkorte definitie van consumentenrecht: het consumentenrecht regelt de rechten en plichten van consumenten.
Sinds 13 juni 2014 gelden er nieuwe Europese richtlijnen ter verbetering van de consumentenbescherming. Deze richtlijnen hebben hoofdzakelijk te maken met de informatie die aan de consument moet worden gegeven bij een winkelaankoop, maar ook bij verkoop op afstand ( bijvoorbeeld via internet ) en colportage. En er komen nieuwe regels voor de bedenktijd van de consument. Er zijn natuurlijk ook uitzondering, kijk voor uitgebreide informatie over de wijzigingen op de site van Autoriteit Consument & Markt en consuWijzer.
Zorg dat je op de hoogte bent en blijft!