Dag van de Leidster en Gastouder
Vandaag is het dé dag om de leiders en leidsters in kinderdagverblijven en de gastouders, of onthaalouder in algemeen beschaafd Belgisch-Nederlands, eens in het zonnetje te zetten vanwege hun rol bij de opvang en opvoeding van kinderen uit heel veel gezinnen. En in het zonnetje zetten moet vandaag geen probleem zijn. 😉
Democratie of nie?
Op de Democracy Ranking, lijst van de meest democratische landen ter wereld, staat Nederland op een mooie zesde plek. Hartstikke leuk om te weten dat we 107 landen achter ons laten qua democratie. Maar gevoelsmatig vind ik toch dat wij, de burgers, steeds minder in te brengen hebben. Natuurlijk mogen we één keer in de vier jaar gaan stemmen maar het zijn niet altijd de partijen met de meeste stemmen die gaan regeren. Laat staan dat de partijen zich aan hun verkiezingsbeloften en/of programma houden. Hoe democratisch is dat?
Nog een puntje om over na te denken: als ons, de kiesgerechtigden, om onze mening wordt gevraagd via een referendum is dat ook maar een wassen neus want in Nederland kent men slechts een raadgevend referendum. In Nederland is namelijk een bindend referendum niet toegestaan volgens de Grondwet.
Wel staat op parlement.com dat bij een duidelijke uitslag politici de uitslag van een niet-bindend referendum moeilijk kunnen negeren. Tja……
Agrarische Dagen (AD) in Franeker
Vroeger werd in Franeker op de derde donderdag van september altijd de veemarkt gehouden. Deze veemarkt groeide uit naar de Agrarische Dagen zoals we die nu kennen, een thema- en feestweek voor jong en oud. De AD zijn gister al begonnen en duren tot en met 20 september, klik hier voor meer informatie.
Wereld Lymfklierkankerdag
Lymfklierkanker staat in de Nederlandse top 10 van kankersoorten op de vijfde plaats, uitgedrukt in cijfers wil dit zeggen dat ongeveer 3.000 Nederlanders dit jaar de diagnose lymfklierkanker krijgen.
Op wereldlymfklierkankerdag.nl staat alle informatie over lymfklierkanker en is er de mogelijkheid om je kennis over lymfklieren te testen.
Greenpeace Dag
Als eerbetoon aan Greenpeace riep in 2011 de burgemeester van Vancouver 15 september uit tot Greenpeace Day. Greenpeace werd in 1970 opgericht door een groep Canadezen die wilden demonstreren tegen de Amerikaanse ondergrondse atoomproeven op het eiland Amchitka bij Alaska. Om deze eerste tocht te financieren werd op 16 oktober 1970 door Joni Mitchell, James Taylor en Phil Ochs een benefietconcert georganiseerd. Met de opbrengst van het benefietconcert konden 17 actievoerders uitzeilen in hun eigen vissersboot de “Phyllis McCormack” die ze omdoopte tot “Greenpeace”.
Ze bereikten Amchitka niet, maar hun actie haalde wel de wereldpers. De Amerikanen staakten uiteindelijk hun kernproeven en Greenpeace was geboren.
International Dot Day (Stip Dag)
Het verhaal “The Dot” van Peter H. Reynolds staat model voor deze dag. Het boek gaat over een betrokken leraar die een leerling die weinig tot géén zelfvertrouwen heeft leert te vertrouwen op haar eigen capaciteiten door zichzelf letterlijk en figuurlijk “op de kaart” te zetten en in zichzelf te geloven. Een reis van zelfontdekking begint met het zetten van een stipje op een vel papier.
International Dot Day stimuleert creativiteit, moed, samenwerking en out of the box denken. En mijn inziens kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.