Wat ga jij op Eerste Paasdag doen?
De essentie van Eerste Paasdag en Tweede Paasdag is niet om ons vol te proppen met spijs en drank, maar om de wederopstanding van Jezus te vieren. Vrijdag aan het kruis gestorven en zondag uit zijn graf weer opgestaan. Maar hoe zit het dan met de uitspraak van Jezus: “op de derde dag sta ik weer op”. Had Hij dan niet op Tweede Paasdag moeten opstaan? Was ik nu zo abuis of al die andere? Ben op onderzoek uitgegaan en heb het antwoord gevonden.
Inclusief tellen
Wat ik niet wist is dat men het zogenaamde “inclusief tellen” hanteerde, dat houdt in dat alle dagen in zijn geheel worden geteld. Ook al stierf Jezus op vrijdagmiddag toch wordt de hele vrijdag meegeteld als één dag. De tweede dag sliep Hij in zijn graf . Ongeacht hoe vroeg Jezus was opgestaan op zondag, de zondag wordt toch als een volledige dag geteld en wordt daarmee automatisch de derde dag! En zo zit het, daar moet je het mee doen. 😉
Dag van de Stem
De Dag van de Stem (World Voice Day) is niet alleen bedoeld voor mensen die hun stem professioneel gebruiken. De Dag van de Stem is er voor iedereen die zijn/haar stem gebruikt en het maakt niet uit hoe: zingen, veel spreken, presenteren of acteren. In Nederland hebben we op 8 april jongstleden de Dag van de Stem gevierd.
Onze Lieve Vrouw van Lourdes
We hebben allemaal wel eens gehoord over de wonderbaarlijke genezingen die aan Lourdes worden toegeschreven. Op 20 juni 2013 heeft Mgr. Giovanni Giudici, bisschop van Pavia (Italië), de 69e genezing van Lourdes officieel erkend. Bijna 70 “wonderen” dus sinds 11 februari 1858, de dag dat Maria voor het eerst verscheen aan Bernadette Soubirous in de grot van Massabielle. Tussen 11 februari en 16 juli in het jaar 1858 heeft Bernadette Soubirous (alias Marie-Bernard van Lourdes) in totaal achttien ontmoetingen met de verschijning van Maria gehad. De visioenen van Bernadette waren de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.
Het mysterie van het lichaam
Oud wordt Bernadette niet, op 35 jarige leeftijd (16-04-1879) gaat ze hemelen. Na haar dood komt de vraag om haar zalig en heilig te verklaren. De kerk gaat dan niet over één nacht ijs, het is zelfs noodzakelijk om haar lichaam op te graven. En niet 1 keer maar 3 keer: in 1909, in 1919 en in 1925. Tot grote verrassing van alle onderzoekers is het lichaam van Bernadette intact gebleven. Een waar mysterie!
In 1925 verklaart paus Pius XI Bernadette zalig en in december 1933 verklaart hij haar heilig. Sinds 3 augustus 1925 wordt haar lichaam bewaard in een glazen schrijn in de kapel van het oude Sint-Gildardklooster van Nevers.
De dag van haar geboorte in de hemel
Haar sterfdag is haar feestdag geworden. Echter in Frankrijk wordt het feest van de H. Bernadette op 18 februari gevierd. Precies een week na de eerste verschijning en de datum van de derde verschijning. Het getal 3 is in de Kerk een heilig getal, vandaar.
“Komt Pasen in April, dan staat de vriezeman stil”. Ik wens je een Vrolijk Pasen toe.