Dag van de Opknapper
Fabian Kemps Verhage en Kelly Streekstra van de Nationale Denktank 2018 kwamen op het idee om mensen te stimuleren hun spullen te laten repareren in plaats van weggooien. Zij noemden hun idee Dag van de Opknapper. Er werd gekozen om Dag van de Opknapper midden in de Week van de Circulaire Economie (2019) te laten vallen. Best logisch want de meest circulaire actie is om je spullen te laten repareren. Zo gezegd zo gedaan. In 2019 werd in samenwerking met onder andere Milieu Centraal de eerste Dag van de Opknapper gelanceerd. Was een groot succes. Daarop besloot Milieu Centraal het stokje over te nemen. Met samenwerkingspartner NS en Repair Café kwam er een projectplan voor Dag van de Opknapper. De dag zou uitgebreid worden met een week, geplaceerd op het CS van Utrecht. De plannen waren in een vergevorderd stadium toen vanwege COVID-19 alles geannuleerd kon worden. Het item repareren is in 2020 opgenomen als item in de Week Zonder Afval.
Hoe we Dag van de Opknapper kunnen vieren?
We gaan iets repareren of we laten het repareren door iemand anders of we lopen eens binnen bij een Repair Café (moeten ze wel vandaag open zijn natuurlijk). Daarvan zijn er honderden in Nederland, moet gek lopen als er niet eentje in de buurt zit. Voorkomen en repareren was trouwens vroeger de normaalste zaak van de wereld. Vroegere generaties waren niet zo met het milieu bezig, ze deden gewoon wat ze geleerd hadden. Door armoede of zuinigheid gedreven. Laat ik een paar voorbeelden noemen uit mijn jeugd:
- gat in je sok? ma ging de sokken stoppen
- winkelhaak in je broek? dat werd netjes met naald en draad gerepareerd
- op mijn broeken en maillots werden kniestukken gezet (was niet zo’n handig kind 😉 )
- op mijn truien kwamen elleboogstukken (zelfde reden als hierboven)
- oma breide truien en sokken
- op visite? dan ging je lopen, fietsen of met het openbaar vervoer (we hadden geen auto)
- de melk kwam nog in statiegeldflessen
Internationale Pittig & Gekruid Eten Dag
Pittig & gekruid eten. Heerlijk. Water loopt me in de mond. Buiten dat pittig & gekruid eten gewoon lekker eten is kan ik je het ook aanraden voor een betere gezondheid. Uitleg: in pittig eten zitten vaak rode pepers verwerkt. En deze zijn goed voor je gezondheid omdat in rode pepers het stofje capsaïcine zit. Capsaïcine wordt zelfs sinds kort ook door KNO-artsen gebruikt om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen en capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten. Zo zijn er tal van voorbeelden te vinden op het internet. Ik zeg maar zo: Met één peper per dag, zeg je de dokter gedag! (A pepper a day, keeps the doctor away). Vijf redenen waarom pittig eten goed voor je is:
- verlaagt je bloeddruk
- vermindert stress
- gaat ontstekingen tegen
- kan helpen tegen hoofdpijn
- goed voor je stoelgang
Hoe heet de heetste peper ter wereld? Madame Jeanette? Nee.
Ben jij een type dat cayennepeper of jalapeño al sterk spul vindt? Dan kan ik je onderstaande peper ten zeerste niét aanrader. Want cayennepeper en jalapeño zijn slechts kinderspul vergeleken bij de heetste peper volgens het Guinness Book of Records. In 2022 verklaarde Guinness World Records wederom de Carolina Reaper, met een maximale waarde van 2,2 miljoen (maximale waarde) op de schaal van Scoville, als de heetste chili peper ter wereld. Om dat in perspectief te plaatsen, dat is ongeveer 275 keer heter dan zelfs de meest intense jalapeño. En gemiddeld 44 sterker dan cayennepeper (50.000 maximale waarde). Je dacht dat het niet heter kon? Mis. Officieus is Pepper X de heetste peper ter wereld met een maximale waarde van 3.180.000 op de schaal van Scoville.