Nationale Diabetes Dag
Nationale Diabetes Dag is het twee-jaarlijkse top-event in de zorgsector dat zich focust op volksziekte nummer 1: diabetes. NDD 2018 is bedoeld voor iedereen voor wie diabetes een zorg is zoals (kinder)diabetesverpleegkundigen, (huis)artsen, specialisten ouderengeneeskunde, internisten, diëtisten, professionals diabetische voet maar ook bijvoorbeeld wetenschappers. Deze groep is natuurlijk veel groter, dit zijn slechts enkele voorbeelden.
12e editie Nationale Pannenkoekdag
In totaal gaan dit jaar op Pannenkoekdag 1.250 scholen pannenkoeken bakken voor ouderen, een waar record! Dus een dikke duim omhoog voor de organisatoren Tefal en Koopmans die dit weer mogelijk maken en voor al die kinderen die vol enthousiasme aan het bakken slaan voor onze ouderen. Natuurlijk staat Pannenkoekdag in het teken van bakken, smikkelen en smullen maar bovenal in het teken van contact tussen oud en jong.
Wereldslaapdag
Als voorbereiding op het officiële begin van de lente wordt de laatste vrijdag voor 21 maart de Wereldslaapdag (World Sleep Day) georganiseerd. Een terugkerend evenement met als doel mensen meer bewust te maken van de nadelige gevolgen van slaapstoornissen. Deze beïnvloeden de kwaliteit van het leven en de gezondheid van de mens, maar door betere preventie en behandeling van slaapstoornissen kunnen deze verminderd worden.
Wereldslaapdag wordt georganiseerd door het World Sleep Day Committee van World Sleep Society , en elk jaar krijgt deze dag een ander motto van hen. Dit jaar is het: “Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life,”
Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life
Dit thema benadrukt dat het belangrijk is dat je goed naar je biologische klok (lichaam) luistert zodat je optimaal van je leven kan genieten. Een thema dat de spijker op zijn kop slaat. Je biologische klok regelt veel, onder andere je persoonlijke 24-uurs slaap-waakritme (circadiaan ritme). Is het 24-uurs ritme verstoord door bijvoorbeeld het draaien van nachtdiensten of jetlag dan heeft dat gevolgen. Je kunt dan onder meer last krijgen van slaapstoornissen, concentratieproblemen, verstoring van het eetpatroon, verstoring van de stoelgang, gebrek aan energie, hoofdpijn, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen.
Lekker slapen, hoe doe je dat?
Aan welke “slaapvoorwaarden” moet je voldoen om optimaal te kunnen slapen? Vaste tijden dat je gaat slapen en opstaat, wees matig met cafeïne en alcohol, niet met honger of dorst naar bed gaan. Zorg voor een goed bed en goede ventilatie in een rustige en donkere slaapkamer. Nog even een tip uit Gina’s Tippenboekje: In bed slaap je of bedrijf je de liefde, zo simpel is het. Dus….wees eens niet bereikbaar en zet uit die telefoon!