Internationale Dag van het Samenleven in Vrede
Eind 2017 riep de Algemene Vergadering van de VN 16 mei uit tot Internationale Dag van Samenleven in Vrede. De VN heeft als wens om samen te leven en te werken, verenigd in verschillen en diversiteit, met het als doel een duurzame wereld van vrede, solidariteit en harmonie.
De Dag van het Samenleven in Vrede is een middel om de internationale gemeenschap te moveren zich meer in te zetten voor vrede, verdraagzaamheid, inclusie, begrip en solidariteit.
Is het mogelijk om in vrede te leven?
Wil je samenleven in vrede dan is de eerste stap die je neemt het respecteren van de ander. En zijn mening, zijn geloofsovertuiging, zijn geaardheid onvoorwaardelijk accepteren. Zonder belerend over te komen zijn in mijn ogen vergeving en mededogen de hoekstenen voor samenleven in vrede.
Ik omarm het principe dat vrede niet alleen de afwezigheid van conflicten is, maar dat het ook een positief, dynamisch participatieproces vereist, waarin de dialoog wordt aangemoedigd en conflicten worden opgelost in een geest van wederzijds begrip en samenwerking. Waarin goede afspraken worden gemaakt zodat beide partijen tot hun recht komen.
Internationale Dag van het Licht
Omdat licht een enorme belangrijke rol speelt in de wetenschap, cultuur en kunst, onderwijs en duurzame ontwikkeling, geneeskunde, communicatie en energie werd tijdens de Algemene Conferentie in november 2017 besloten om de International Day of Light officieel op de “dagen van” kalender gezet. Waarom specifiek op 16 mei? Omdat op deze dag in 1960 de natuurkundige en ingenieur Theodore Maiman er in slaagde om voor de eerste keer de laser te gebruiken. Het doel van deze dag is om de wetenschappelijke samenwerking te versterken en gebruik te maken van het potentieel om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen.
Internationale Dag van de Coeliakie
De Europese organisaties die aangesloten zijn bij de Association of European Coeliac Societies (AOECS) organiseren gedurende de maand mei workshops en voorlichtingsbijeenkomsten waarin extra aandacht gevraagd wordt voor coeliakie en NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity).
Iemand met coeliakie (glutenintolerantie) kan niet tegen gluten. Maar wat is gluten? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst (gort). Gluten zit in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
Overstappen op producten van en met haver is geen optie want haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet. Glutenvrij eten kan dan wel populair zijn als gezondheidsdieet maar voor mensen met coeliakie en NCGS is het geen hype, het is gewoon medisch noodzakelijk! Het doel van International Coeliac Day is coeliakie extra onder de aandacht te brengen.