Dag van het Vrouwencondoom
De in 2012 opgerichte Global Female Condom Day (GFCD) is een actiedag bedoeld om de voordelen van het vrouwencondoom te promoten. Het vrouwencondoom is namelijk een belangrijk anticonceptiemiddel en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het vrouwencondoom heeft 3 voordelen ten opzichte van de pil; er zitten geen hormonen in, ongesteld zijn en seks hebben wordt een stuk hygiënischer en is verkrijgbaar zonder tussenkomst van de huisarts. Andere voordelen van het vrouwencondoom zijn; je kunt het vrouwencondoom al voor het vrijen in doen en je kunt het vrouwencondoom na het vrijen nog even laten zitten.
Alleen maar voordelen van het vrouwencondoom?
Wat ik ook een belangrijk voordeel vind is dat je als meisje niet afhankelijk bent of de jongen wel een condoom meegenomen heeft. Ook niet onbelangrijk voor: de binnenste ring van het condoom voelt prettig voor de man, terwijl de buitenste de clitoris stimuleert. Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Het vrouwencondoom is zichtbaar aan de buitenkant van de vagina en is te voelen en te horen tijdens het vrijen. Het inbrengen schijnt toch wel een dingetje te zijn, maar goed ook hier geldt: oefening baart kunst.
Wie is de bedenker van het vrouwencondoom?
De Femidom is een uitvinding van en ontwikkeld door de bekende Deense uitvinder Lasse Hessel. Eind jaren tachtig werd het patent voor het vrouwencondoom gekocht door Wisconsin Pharmacal. Dat was ten tijden van de aids-crisis in de twintigste eeuw. Wisconsin Pharmacal bracht het in 1993 op de markt. Het werd geen succesnummer.
Misschien dat het ligt aan de prijs en aan de eerder genoemde nadelen. Want het is mens eigen om eerder de negatieve kanten dan de positieve kanten te benoemen. Tegenwoordig wordt de productie ervan gesponsord door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Verenigde Naties. In 2000 werd het succes van de Femidom erkend met de Queen’s Awards for Enterprise in de categorie internationale handel.
Dag van de Cameraman
Bijna iedere beroepsgroep heeft zo zijn/haar eigen “dag van”, de cameraman en vrouw ontbraken nog in het imposante rijtje. Daarom besloot in 2010 de freelance cameraman en columnist Jan Rein Hettinga dat het hoog tijd werd voor een Dag van de Cameraman. Zo gezegd zo gedaan! Dus lieve mensen, als je vanavond lekker een avondje thuis voor de buis hebt denk dan ook eens aan al die cameramannen en -vrouwen. Ook zij verdienen een schouderklopje.
Hoe word je een cameraman/vrouw?
Om cameraman te worden heb je een grafische MBO of HBO opleiding in de richting Audio Visueel nodig. Maar je kunt ook eerst MBO niveau 4 doen en daarna doorstuderen op HBO niveau. Onmisbaar zijn de volgende kwaliteiten;
- goed kunnen anticiperen
- creatief zijn
- beschikken over een dosis flexibiliteit
- oog hebben voor details
- kunnen samenwerken
Dag voor het Behoud van de Ozonlaag
De ozonlaag is een dun laagje gas dat ligt tussen de 15 en 50 kilometer hoogte en als een ring om onze aarde zit. Belangrijkste eigenschap; het beschermt ons tegen de schadelijke straling (ultraviolette straling) die afkomstig is van de zon. Zonder de ozonlaag is leven op aarde niet mogelijk.
Door vervuiling wordt de ozonlaag steeds dunner. Hierdoor lopen mensen meer kans op huidkanker en staar. Om gezamenlijk te proberen het ozongat niet groter te laten worden werd op 22 maart 1985 het Verdrag van Wenen aangenomen dat door 28 landen ondertekend.
Het Montrealprotocol
Op 16 september 1987 heeft dit geleid tot het opstellen van het Montrealprotocol (Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer). Het is geratificeerd door elke lidstaat van de Verenigde Naties (197); de Europese Unie, alle 193 leden van de Verenigde Naties, Vaticaanstad, Cookeilanden en Niue.
Vandaag starten er een aantal inter- en nationale “weken van”:
Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:
- Agrarische Dagen (→ afgelast)